Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 21. juni 2007 kl 20.20 Kongeskipet Norge - kongen kommer!

Om bord på K/S Norge

Kongeskipet Norge (Foto: Focus film)
Kongeskipet Norge (Foto: Focus film)
I flere måneder fulgte et filmteam forberedelsene til kongens embarkering. Det er mye som skal stemme, og en viktig del av forberedelsene er et eget øvelsestokt som gikk langs vestlandskysten.

I mai hvert år er det embarkering om bord på Kongeskipet Norge. Det betyr at HM Kongen kommer om bord og inspiserer sitt fartøy.

Forut for en embarkering er det mange detaljer som skal stemme: Vedlikehold og oppussing skal være gjort og, ikke minst, skal mannskapet være trenet i oppgaver og rutiner. Stikkordet for Kongeskipet er presisjon, og som skipssjefen sier: Vi ankrer ikke ett minutt før eller etter. Vi ankrer presis!

I programmet forteller også HM Kongen om sitt eget, og familiens, nære forhold til båten.

Historien om Kongeskipet Norge
Skipet har en lang historie som begynte i England i 1937 da en av Englands fremste flykonstruktører, Sir Thomas Sopwith, fikk det bygget. Han konstruerte jagerfly som ble brukt under den 2. verdenskrig, men hadde også et varmt hjerte for seilbåter og sjøliv.

I 1939 overtok marinen i England skipet og brukte det som eskorteskip under krigen. Seinere ble det også brukt som skoleskip.

Etter krigen ble skipet tilbakeført til Sir Thomas Sopwith. I 1946 ble det kjøpt som folkegave til kong Haakon for innsamlede penger. Skipet ble restaurert og i 1948 døpt tilt K/S "Norge" og overrakt som folkegave til kongen. Det har siden vært i kongefamiliens eie

I 1985 ble K/S "Norge" totalskadet av en voldsom brann, kun motorene og skroget overlevde. Skipet ble etter brannen totalrestaurert og fremstår i dag i utmerket stand.

Når K/S "Norge" ikke er ute på tokt, har skipet fast tilholdssted utenfor "Kongen" i Frognerkilen. Fra slutten av oktober til slutten av mars ligger skipet i vinteropplag ved Vippetangen i Oslo.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt dokumentar (2006)
Produsert av: Focus film
Programansvarlig/regi: Bjørn Fredheim, mobil: 90083227
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no