Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 31. desember 2008 kl 20.05 Naturopplevelser

Naturfotografens blinkskudd

Naturfotografen Anders Tveit er en av Ut i naturens beste og ivrigste bidragsytere. Nå får vi se noen av hans fineste opptak fra Agderskogen. (Foto: Anders Tveit)
Naturfotografen Anders Tveit er en av Ut i naturens beste og ivrigste bidragsytere. Nå får vi se noen av hans fineste opptak fra Agderskogen. (Foto: Anders Tveit)
Anders Tveit har markert seg som en av Ut i naturens aller beste naturfotografer. I programmet "Naturopplevelser" får vi se noen av hans fineste opptak fra skogen i Agder.

Den dyktige hobbyfotografen Anders Tveit fra Iveland har sendt inn bidrag til Ut i naturen i en årrekke, og har blant annet vunnet seernes videokonkurranse. I kveldens program tar han oss med ut i Sørlandsskogen, som kan by på mange fine naturopplevelser for den som har øynene åpne og sinnet vendt mot livet der.

Det kan være reven som jakter på mus i skogbrynet, eller rådyrgeita med tvillingkalver som varsomt krysser en åpning i furuskogen.

Vær stille
Det er ikke lett å treffe på skogens innbyggere fordi de oppfører seg på en helt annen måte enn vi mennesker. De beveger seg nærmest lydløse omkring. Selv en stor elgokse kan du knapt høre når den kommer rolig gående i skogkanten.

Luktesansen er utrolig godt utviklet hos de fleste dyrene her, og den må du alltid regne med om du skal få se dyr. Derfor må du alltid bevege deg mot vinden slik at dyrene ikke får teften av deg.

Vi får være med på flere nærmøter med elg og rådyr. Ekorn, bever og rev ser vi også små glimt av. En flott rev krysser myra foran oss, og beveren svømmer inn til hytta si med mat en vakker sensommermorgen.

Lykkeopplevelser
- Ofte kan man være ute fra tidlig om morgenen til sent på kveld uten å se noe som helst, forteller Anders Tveit. Men når det lykkes, er gleden desto større!

Dette er små glimt som de fleste mennesker ikke opplever. - Men den som er tidlig oppe og beveger seg rolig omkring, kan få juveler av naturopplevelser man sent vil glemme, sier Anders Tveit.

Naturprogram (2008)
Ved Anders Tveit
Redaktør Ut i naturen: Terje Dale
Pressekontakt/programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 951 00 299
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice , tlf 815 65 900 info@nrk.no