Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 23. mars 2005 kl 22.20 Migrapolis: Kjærlighet på tvers

Frp + SV = sant

Hans og Grete har vært gift i 25 år. Hans Brendhagen er partiformann for Ringebu Frp, mens Grete Fristad Brendhagen er vara for SV (Foto: NRK)
Hans og Grete har vært gift i 25 år. Hans Brendhagen er partiformann for Ringebu Frp, mens Grete Fristad Brendhagen er vara for SV (Foto: NRK)
På Fåvang i Ringebu kjører en bil med en bemerkelsesverdig gjeng. Foran sitter Hans som er partiformann for Ringebu Frp. I baksetet sitter kona Grete, på vei til jobb som vara i SV. Ved siden av henne sitter Migrapolis-reporter Rajan Chelliah, en innvandrer på reportasjetur i bygde-Norge.

Til tross for at Grete og Hans tilhører hver sin ytre fløy politisk, har de vært gift i 25 år. Da de møtte hverandre, diskuterte de ikke så mye politikk. Det er først de senere årene at politikk er blitt en stor del av livene deres. Derfor blir det naturlig nok diskusjoner hjemme.

- Ja, vi er jo ganske uenige om de sentrale sakene, som for eksempel innvandringspolitikken, forteller Grete. Hvis hun blir oppgitt, går hun på badet og stryker tøy. – Etter en liten stund roper Hans at jeg må komme å drikke kaffe, så da er det som regel greit igjen, humrer hun.

Yngre menn er fremtiden
Da hun var 31 år, ble Ingunn Aastebøl sammen med den åtte år yngre Even Strømmen. Aldersforskjellen mellom de to forbauset mange, men de var bestemt på at det var de som skulle være sammen. Even synes ikke at forskjellen er særlig problematisk, ettersom han selv alltid har følt seg litt eldre enn alderes skulle tilsi.

- Jeg har aldri vært på min egen alder. Jeg har alltid vært sammern med folk som har vært eldre enn meg, sier han.

Nå har 13 år gått, og Even har fylt 33, mens Ingunn er 41. Begge er enige om at aldersforskjellen har utjevnet seg med årene. Ingunn forteller at hun ofte får kommentarer fra misunnelige venninner, men selv synes hun bare at hun har vært fremsynt.

- Siden kvinnene statistisk sett lever seks år lengre enn menn, har jeg bare sikret meg med et par ekstra år, ler hun.

Muslim og katolikk
Da iranske Sosan Asgari Mollestad og norske Jan Christian Mollestad skulle døpe barnet sitt, gjorde de noe uvanlig. Moren til Sosan gikk frem og hvisket vers fra Koranen i barnets øre, og det i den katolske kirken, foran presten og hele følget.

Sosan er nemlig muslim, mens Jan Christian er katolikk. De giftet seg for 13 år siden, og tilhører fremdeles de to ulike trossamfunnene. Selv sier de at den muslimske kulturen ikke er så ulik den katolske. Problemene de strir med er de samme som folk flest har, mener de.

- Det er ikke nødvendigvis religiøs eller kulturell ulikhet som er vanskelig. Jeg er for eksempel veldig rotete, og det er det største problemet vi har hatt, sier Jan Christian.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26 marianne.mikkelsen@nrk.no
Pressekontakt: , tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78