Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 29. mars 2003 kl 22.15 Fakta på lørdag: Dronning Camilla?

Kongelig bryllup, konstitusjonell krise?

Etter den varme feiringen av dronning Elizabeths 50-årsjubileum som regjerende monark, gjenstår problemet med kronprins Charles’ kjæreste Camilla Parker Bowles. Folk som står dem nær, sier at paret går i giftetanker. Kan et eventuelt kongelig bryllup føre til en konstitusjonell krise?

Briter flest stiller nemlig fortsatt fru Parker Bowles til rette for de ekstraordinære begivenhetene som ledet til skilsmissen mellom kronprinsparet Charles og Diana. Folk flest i Storbritannia og samveldelandene vil heller ikke ha Camilla på dronningtronen.

Ifall kronprinsen og hans utvalgte akter å gjøre forholdet offisielt, gjenstår det m.a.o. et krevende opprydningsarbeid for det engelske monarkiet. I BBC-dokumentaren "Dronning Camilla?" blir fru Parker Bowles bakgrunn og den rolle hun spilte i skilsmissen mellom landets kronprinspar gjennomgått. De juridiske og konstitusjonelle sidene av et giftermål blir også gransket.

En farbar vei?
Konklusjonen er at paret bør trå varlig når det skal bygge opp et nytt image og danne nye forbindelser med offentligheten.

En forfeilet strategi i disse spørsmålene – eller en klosset utførelse – kan føre til at en konstitusjonell krise havner i fanget på Englands statsminister.

Innkjøpt engelsk dokumentar
Originaltittel: Queen Camilla?
Regi: Steve Bradshaw
Produksjon: BBC Worldwide
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 ()