Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 2. oktober 2003 kl 21.30 De besatte

Nytt torsdagsgrøss

Jocke Modin (Eric Ericson) etterforsker den uforklarlige kraften som sveiper over verden. (Foto: SVT)
Jocke Modin (Eric Ericson) etterforsker den uforklarlige kraften som sveiper over verden. (Foto: SVT)
En navnløs kraft. Noen få utvalgte. Et siste oppgjør mellom lys og mørke. Tolv torsdager fremover kan TV-seerne la seg rive med av en spennende ny thrillerserie produsert av SVT i samarbeid med NRK.

Den første episoden er ekstra lang – den varer i en og en halv time – slik at seerne kommer ordentlig inn i handlingen. De neste episodene varer i en time.

Skadeskutte sjeler
Historien utspiller seg her i Norden i nåtid med tilbakeblikk til 1600-tallets Skottland. En navnløs kraft sveiper plutselig over verden og gir noen utvalgte mennesker overnaturlige krefter. De besatte er alle skadeskutte sjeler og deres største svakhet blir nå plutselig deres styrke. Hvordan vil de velge å håndtere kraften? Velger de å gå i det godes tjeneste? Eller det ondes?

Kampen mellom det gode og det onde
To vesener i kvinneskikkelser, "Den mørke lederen" og "Den lyse lederen", dukker opp samtidig med kraften. De samler de besatte i hver sin leir for å forberede det endelige slaget mellom det gode og det onde.

I sentrum for fortellingen står Jocke, en ung dagdriver som ikke selv er en av de besatte, men som blir rammet personlig av en katastrofe på grunn av de besatte. Etter dette forsøker han å finne ut hva som skjer. Jocke er vår hovedperson, og det er i takt med hans etterforskning vi får følge historien etter hvert som den blir rullet opp.

Første episode:
Vi befinner oss i Skottland på 1600-tallet. En ung gælisk kvinne anklages for å være heks. Før hun føres bort, gir hun sin profeti om kraften videre til en annen, for at hun skal vokte den. Deretter forflytter fokus seg til nåtiden, og litt etter litt får vi innblikk i livene til personene som kommer til å bli påvirket, eller rammet, av kraften. Mens vi følger med i dagliglivet deres, får vi et stadig sterkere inntrykk av at det snart kommer til å skje noe uventet, noe dramatisk.
Jocke bor midlertidig hos sin bror og hans familie. Broren er Jockes rake motsetning. Han lever et skikkelig A4-liv og er meget pliktoppfyllende. Jocke er sterkt knyttet til barna, spesielt niesen sin. Snart skal livet hans bli totalt forandret. For alltid.

Rollefigurene:
Jocke (Eric Ericson)

Jocke bor i Göteborg. Han er skribent og skriver provoserende kronikker i Göteborgs-Posten om mennesker og hendelser i samfunnet. Han er ikke selv en av de besatte, men begynner å nøste i hva som skjer etter at han blir rammet av en personlig tragedie på grunn av de besatte.

Eric Ericson er kjent blant annet fra roller i TV-seriene "Sjette dagen", og "Fru Marianne". I filmen "Tzatziki – Vänner för alltid" spilte han liksompappa.

"Den mørke lederen" og "Den lyse lederen" (Lia Boysen)
I forbindelse med at kraften sveiper over verden dukker det opp to vesener i kvinneskikkelser. Lederne for det onde og det gode samler de besatte i to leirer – en mørk og en lys. Lisa Boysen spiller begge rollene.

Lia Boysen fikk sitt gjennombrudd i dramaserien (og senere spillefilmen) "Det nye landet". Hun har også medvirket i spillefilmene "Leva livet", "Kattbreven" og "Livvakterna".

Jasmine (Eva Röse)
Jasmine er prostituert og bor i Stockholm. På pornonettsiden sin tilbyr hun avanserte seksuelle tjenester via web-kamera. Jasmine har alltid vært en som adlyder andre, og har aldri lyttet til seg selv. Når hun rammes av kraften får hun Guds røst – hennes ord blir lov og hun får plutselig absolutt makt over hvem hun vil.

Eva Röse spiller en av hovedrollene i den kritikerroste norske filmen "Villmark", som nylig ble gitt ut på video. Hun har også spilt i "Leva livet" og "Kopps".

Åke Svensk (Magnus Krepper)
Åke Svensk bor i Kalmar. Når serien starter sitter han i fengsel – uskyldig dømt for mordet på sin beste venn. Han har i hele sitt liv kjent seg maktesløs og har vært redd for alt mulig. Når Åke rammes av kraften får han makt til å fremkalle andre menneskers verste frykt.

Magnus Krepper fikk sitt gjennombrudd i den svenske thrillerserien "Bekännelsen" på SVT. Han har også medvirket i "Vägen ut", "Familjehemligheter", "Så vit som snö" og "Lejontämjaren".

Charlotte (Paprika Steen)
Lottie Wangler bor i København og er en av Danmarks fremste forretningskvinner. Likevel føler hun seg helt tom innvendig. Da hun bestemmer seg for at hun vil ha barn, oppdager hun at hun ikke er i stand til å bære det fram. Når hun rammes av kraften får hun evnen til å gi liv.

Paprika Steen holder for tiden på med innspillingen av filmen "La de små börn" sammen med Sofie Gråbøl som spiller i dramaserien "Nikolaj og Julie". Steen er mest kjent fra filmene "Festen", "Mifunes sidste sang", "Idiotene", "Elsker deg for evig" og "Okay".

Anna-Lena (Lotta Karlge)
Anna-Lena er bonde på den nordfinske landsbygda. Hun er jordnær og pliktoppfyllende og har aldri krevd noe på egne vegne. Anna-Lena rammes på en litt annen måte enn de andre – hun får plutselig syner der hun blir ført tilbake til 1600-tallets Skottland. I sine visjoner møter hun en ung mystisk kvinne som har et budskap, og et oppdrag til henne.

Lotta Karlge er først og fremst kjent fra såpeserien "Rederiet" der hun spilte Anja Remmer.

Göran Stein (Kjell Bergqvist)
Göran Stein er en bitter mann. Han har mistet firmaet sitt, kona, og hele sitt hverdagsliv på grunn av andre menneskers løgnaktighet. Görans kraft blir sannheten, og han kan plutselig få alle til å fortelle ham sine innerste hemmeligheter.

Kjell Bergqvist er snart aktuell som kriminalinspektør Cege i SVTs detektivdrama "Graven".

Leif (Ralph Carlsson)
Leif bor i Karlstad der han jobber som musikklærer. Han lever alene etter en opprivende skilsmisse som fulgte etter at barna forsvant under en campingtur. Leifs kraft blir at han får evnen til å lokalisere forsvunne mennesker bare ved å se på et bilde.

Ralph Carlsson er kjent fra filmer som "Fucking Åmål", "Hans og hennes" og "Den bästa sommaren".

Arne (Sven-Åke Gustavsson)
Arne tilhører samfunnets utstøtte. Når kraften rammer blir han usynlig og får plutselig innpass i alle sosiale lag og samlinger. Han flytter inn hos en intetanende familie og oppdager at bak hjemmets vegger skjuler det seg mørke hemmeligheter. Arne må bestemme om han skal bruke sin kraft til å gjøre godt eller ondt.
Sven-Åke Gustavsson var senest å se i suksessfilmen "Kopps". Har også medvirket i en rekke svenske tv-serier.

Svensk/norsk thrillerserie
"De drabbade"
SVT/NRK Drama
Regi: Måns Mårlind
Manus: Hans Rosenfeldt
I rollene: Eric Ericson, Lia Boysen, Eva Röse, Magnus Krepper, Paprika Steen, Lotta Karlge, Kjell Bergqvist, Ralph Carlsson, Sven-Åke Gustavsson.
Pressekontakt, NRK: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364
Pressekontakt, SVT: Martina Wahlström, 031-83 73 05/070-811 22 81