Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 1. desember 2006 kl 22.05 Magnetisk musiker

Jon Balkes magnetiske poler


Vi følger den norske pianisten, komponisten og arrangøren Jon Balke gjennom fem år (2001 –2006). Han er blant de mest markante skikkelsene i norsk og europeisk jazz.

Dokumentarfilmen gir oss innblikk i tre kritikerroste plateutgivelser med Balkes grupper ("Kyanos", "Statements" og "Diverted Travels").

Etter glimt fra innspillingen av "Kyanos" (2001) følger opptak fra avskjedskonserten til den tidligere besetningen i Magnetic North Orchestra på Vossajazz (2002)

Jazz og etnisk
Fram til da hadde Balke hatt suksess i ti år med bandet Magnetic North. Han ønsket nå å eksperimentere med andre musikalske uttrykk. Det hardtslående perkusjonsorkestret Batagraf med seks perkusjonister besatt av rytmer, resulterte blant annet i en konsert i minus ti grader på utekonsert i Lillehammer med indonesiske gamelan- instrumenter (klokker).

Til slutt i sendingen blir vi med på innspillingen av platen "Diverted Travels" i Frankrike med en helt ny besetning i Magnetic North Orchestra, samt en etterfølgende turné rundt i store deler av Europa".

Filmen gir et flott innblikk i den musikalske prosessen til en av våre fremste komponister og musikere. Norsk jazz har hatt en unik posisjon internasjonalt siden 70-tallet. Musikere som Terje Rypdal, Jan Garbarek og Jon Balke har gått i bresjen for denne utviklingen.

Norsk musikkprogram (2006)
Originaltittel: Magnetisk musiker
Produsert av: A3media Audun Aagre
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no