Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 6. august 2006 kl 20.30 Herskapelig: Utstein Kloster

Klosteret i Rogaland

Utstein kloster ligger vakkert til på Mosterøy i Rennesøy kommune (Foto: Utstein kloster)
Utstein kloster ligger vakkert til på Mosterøy i Rennesøy kommune (Foto: Utstein kloster)
- Utstein kloster er en kronjuvel i Norges skattekiste, sier Toppen Bech. I kveld besøker hun landets eneste bevarte middelalderkloster på Mosterøy i Rennesøy kommune.

Utstein ligger i krysningspunktet mellom hav og land, bergknaus og fjell. Det varierte landskapet gir et nesten guddommelig inntrykk av stedet, som for over 1000 år siden huset munker. I dag drives klosteret som museum, konferansested, selskapslokaler og konsertarena.

Utstein kloster er en av Norges best bevarte hemmeligheter, sier Toppen Bech og innvier oss i dets over 1000 år gamle historie. I programmet besøker hun også Elin Schancke som er tiende slektsledd ved klosteret, og hennes sønn, Eilert den 4. Vi får i tillegg høre vakker korsang fra klosterkirken og følger med på en arkitektonisk rundtur på området.

Om serien
Herskapelig er en opplevelsesserie for alle som er interessert i kulturhistorie, estetikk, hus, hage, storgårder og herregårder. Med Toppen Bech som omviser åpnes dører til en verden de færreste ante eksisterte – i hvert fall ikke i Norge.

Programmet er sendt tidligere.

NRK Underholdningsavdelingen
Programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/988 588 80,