Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 22. juni 2009 kl 19.30 Når dyr reddar liv

Den vennlige kjempen

Gorillahannen Jambo beskyttet fem år gamle Levan Merritt da han stupte ned i innhegningen i dyreparken på ferieøya Jersey. (Rekonstruksjon) (Foto: Caron Glover, Durrell Wildlife Conservation Trust)
Gorillahannen Jambo beskyttet fem år gamle Levan Merritt da han stupte ned i innhegningen i dyreparken på ferieøya Jersey. (Rekonstruksjon) (Foto: Caron Glover, Durrell Wildlife Conservation Trust)
Gorillaen Jambo ble stjerne over natten i 1986, da fem år gamle Levan Merritt falt ned i innhegningen i dyreparken på den britiske øya Jersey. Den fullvoksne menneskeapen forsvarte den bevisstløse gutten mot sine artsfrender. Historien vakte oppsikt både i og utenfor England.

Levan Merritt var i dyreparken sammen med foreldrene og sine to søsken. Muren rundt gorillaenes innhegning rakte tilskuerne til brystet, men for Levan var det for høyt til å se. Faren løftet ham opp på muren, og snudde seg for å gjøre det samme med broren. Da var det at Levan mistet balansen og stupte på hodet ned i betongen flere meter nedenfor.

Mens tilskuerne hylte i panikk, nærmet den 25 år gamle og 200 kilo tunge gorillaen Jambo seg den livløse, blødende gutten. Han plasserte seg mellom Levan og de andre gorillaene i en beskyttende positur, og strøk den lille kroppen forsiktig. Da en annen hann ble interessert, ble han hindret av Jambo i å komme for nær. Like etter kom Levan til bevissthet og ble reddet ut av innhegningen.

Videofilmet
Det meste av dramaet ble videofilmet av en amatørfotograf, og mange av tilskuerne tok bilder. Neste dag var hendelsen en toppsak i nyhetene over hele verden, og Jambo ble berømt. Han fikk fanpost og gaver helt fram til sin død i 1992.

I programmet møter vi flere av de involverte i dramaet, blant dem Levan selv og hans familie. Vi får også være med når den voksne Levan er tilbake i dyreparken, for første gang siden den skjebnesvangre dagen.

Om serien
Det er de utroligste dyrehistorier som fortelles i BBC-serien "Når dyr redder liv". Hver av de seks episodene handler om hvordan dyr har hjulpet et menneske i nød.

I tillegg til at hoverpersonene forteller sin historie, er situasjonene rekonstruert ved hjelp av spesialkameraer, profesjonelle skuespillere, stuntaktører og trenede dyr. Også forskere og dyreeksperter medvirker for å forklare hva som gjør dyrenes opptreden i de enkelte situasjonene så spesiell.

Vi møter en hundekjører som ble reddet av huskyen sin da en bjørn gikk til angrep, en surfer som ble forsvart mot en hvithai av delfiner, en liten gutt som ble beskyttet av en gorilla, en pike som ble reddet fra tsunamien i Thailand av en elefant, en kvinne med en kjælegris som hentet hjelp da hun ble syk, og et flomoffer som ble reddet av hunden sin da orkanen Katrina herjet i New Orleans.

Britisk dokumentarserie i seks deler (2009)
Originaltittel: An Animal Saved My Life
Produsert av: Big Wave Production i samarbeid med Animal Planet og BBC
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900