Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 13. september 2001 kl 19.30 Migrapolis

Murer rundt Europa

Restauranteier Nabil Nahaz får besøk av markedsdirektøren i Aetat, Terje Tønnesen. (Foto: Øivind Enggrav)
Restauranteier Nabil Nahaz får besøk av markedsdirektøren i Aetat, Terje Tønnesen. (Foto: Øivind Enggrav)
NRKs flerkulturelle magasin Migrapolis er tilbake etter sommerferien. Med utgangspunkt i tre historier stiller kveldens program spørsmålet om vi er i ferd med å bygge opp en mur rundt Europa.

I sesongpremieren får vi et sterkt møte med Susana fra Fillipinene. Hun giftet seg med Olav fra Larvik og flyttet til Norge for å leve sammen med ham. Men etter kort tid ble hun enke, og nå står hun i fare for å bli kastet ut fra Norge.

Olavs barn og barnebarn er blitt glade i Susana og kaller henne bestemor. Men hun må ut av Norge fordi hun ikke er økonomisk uavhengig. Men hvordan kan hun få jobb når hun ikke har arbeidstillatelse?

Susana er en ivrig norskkurselev og håper på en fremtid i Norge med sin nye familie. Men fremtiden er høyst uviss.

Oslobesøk med mange hindringer
Turister fra rike land har ingen problemer med å komme til Norge. Men Joseph Haba fra Guinea må søke om visum hver gang han vil besøke vennene sine i Oslo. Han har vært her to somrer før. Første gang tok visumbehandlingen 12 uker, mens den andre gangen tok to uker. Men med Schengen er reglene forandret, og dermed tok det 20 uker for Joseph å få visum i år.

Det er bare ambassader som kan gi visum til Norge, og vi har ikke ambassader i alle land. Da må søknaden sendes til Norge og behandles her. Josephs venner i Norge er opprørt over behandlingen han har fått.

Vi møter Joseph Haba som kom på forsinket sommerferie til vennene i Oslo.

Hvem skal være sjef på kjøkkenet?
Franske restauranter i Oslo kan importere de beste kokkene fra Paris om de vil. Men den libanesiske restauranten Al-Amir i Oslo må finne kjøkkensjef i Norge. To meget kyndige kokker som jobber på Sheraton Hotel i Beirut, søkte om arbeidstillatelse for å bli kokk på Al-Amir. Begge fikk avslag. I følge restauranteier Nabil Nahaz er dette fordi Arbeidsetaten mener at det finnes nok av libanesiske kokker i landet.

Men Nabil Nahaz er uenig i at en kebabkokk fra gatekjøkken kan bli kjøkkensjef på hans restaurant. Markedsdirektør i Aetat, Terje Tønnesen, kommer på kjøkkenbesøk. Etter å ha smakt på maten og møtt restauranteieren kommer han kanskje på glid?

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder: Prosjektleder Tashin Candas

Bilder
1Restauranteier Nabil Nahaz får besøk av markedsdirektøren i Aetat, Terje Tønnesen. (Foto: Øivind Enggrav)
2. Joseph Haba fra Guinea er på forsinket sommerferie hos venner i Oslo. (Foto: Øivind Enggrav)
3. Susana fra Fillipinene håper på en fremtid i Norge, men står i fare for å bli kastet ut av landet. (Foto: Arne Raanaas)