Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 23. november 2002 kl 20.10 Profil: Ung, vakker og begavet

Om kvinner, menn, sex og kunst

Mange av kvinnene, blant dem Leonora Carrington, hadde et forhold til den langt eldre surrealisten Max Ernst. (Foto: RAGG Film)
Mange av kvinnene, blant dem Leonora Carrington, hadde et forhold til den langt eldre surrealisten Max Ernst. (Foto: RAGG Film)
Har du hørt om Breton, Carrington, Fini, Duchamps, Man Rey, Oppenheim og Max Ernst? ”Ung, vakker og begavet” er en uvanlig fortelling med arkivfilm, animasjon, dramatisering og intervjuer. Med den unge Vilde von Krogh som guide går vi inn i det surrealistiske univers, preget av vill kjærlighet, eksperimentering med roller og lek med kjønn.

Mennene både forgudet og deformerte kvinner i sin surrealistiske kunst, og kvinnene gjorde dype dykk i sin egen underbevissthet. Vi treffer blant andre den 80-årige kunstneren Leonora Carrington, som er eneste gjenlevende fra surrealistmiljøet i Paris på 30-tallet. Hun er en dame med sterke meninger, og hun var både kjæreste med Max Ernst og venninne av Salvador Dali og Picasso.

Mange ganger prisbelønt
”Ung, vakker og begavet” har utmerket seg på festivaler, og har vunnet en rekke priser: ”Publikumsprisen” på Nordisk Panorama i 2000, ”Dolbyprisen” i Grimstad 2001, ”De internasjonale filmforbundenes hederlige omtale” Krakow International & Documentary shortfilm festival 2001, ”Silver Olive” ved Kalamata International Documentary Film Festival i Hellas 2001, ”Grand Prix de la Recherche” 5. Festival International du Film d’Art et Pedagogique i Paris 2001 og ”Asolo prisen for beste kunstfilm” ved Asolo Art Film Festival i Italia 2002.

Regissøren Kjersti Bjørn har laget flere animasjoner og dokumentarfilmer, blant annet ”Erklært samefri” som er blitt vist på en rekke festivaler. ”Ung, vakker og begavet” er første gang hun kombinerer animasjon og dokumentar til et enkeltstående uttrykk. Kjersti Bjørn fikk Bergen bys Kunstnerstipend i 1999.

Produsert av RAGG film ved Kristin Hauksdottir
Regi Kjersti Bjørn
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83