Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 7. november 2003 kl 20.05 Fakta på lørdag: I søvnens vold

Å leve med søvn-anfall

Verre enn søvngjengeri – Jacqueline lider av narkolepsi. (Foto: BBC)
Verre enn søvngjengeri – Jacqueline lider av narkolepsi. (Foto: BBC)
Kveldens dokumentar går nært inn på livet til Jacqueline (14) og Dan (26) som begge lider av den krevende sykdommen narkolepsi.

Narkolepsi er en av de mest under-diagnostiserte sykdommene i Storbritannia. En regner med at 20 000 mennesker har sykdommen, men at bare noe mer enn en tidel av dem får hjelp. Det finnes ingen kur for narkolepsi, og sykdommens innvirkning på livskvaliteten er svært ødeleggende.

Det verste tilfellet
Ballettskole-eleven Jacqueline må ikke le, ellers faller hun i søvn. Bare så mye som en fleip om gutter og hankjønn gjør at hun faller sammen som en filledukke. Legene sier hun er det verste tilfellet de har sett.

Selv drømmer Jacqueline om å bli profesjonell danser, men i den tilstanden hun befinner seg, er det et spørsmål om hun kan komme seg gjennom ballettutdanningen. Vi følger Jacqueline på årseksamen og ser om hun har en sjanse til å klare seg videre på ballettskolen.

Blankt avvist
Mekanikeren Dan må sove i lunsjpausen, ellers kommer han seg ikke gjennom arbeidsdagen. Han har aldri godtatt at han har narkolepsi. Hans drøm var å bli politimann, men han ble blankt avvist som en sikkerhetsrisiko. Han har heller aldri vent seg til å ta den foreskrevne medisinen, og han frykter for framtiden og for hvordan det skal gå med ekteskapet.

I kveldens dokumentar møter vi også 67 år gamle Margaret som aldri fikk diagnostisert sin narkolepsi. I årevis gikk hun rundt i dødsangst, skremt av å leve med noe hun ikke visste hva var.

Innkjøpt britisk dokumentar
Originaltittel: Nap Attack
Regi: Catherine English
Produksjon: BBC
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57