Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 søndag 18. juli 2010 kl 23.50 Rebus: Fossen

Suksess-serie


Den skotske krimforfatteren Ian Rankins suksess med bokserien om kriminalbetjent John Rebus i Edinburgh-politiet har gitt gjenlyd også i Norge. I sommer får vi gjensyn med noen av filmene basert på hans bestselgere.

Skuespilleren Ken Stott er innfødt Edinburgh-gutt og hovedrolleinnehaver i tv-serien om den jordnære og garvede kriminalbetjent Rebus. Den skotske hovedstaden spiller også en hovedrolle i serien, og Rebus’ etterforskningsarbeid bringer ham i nærkontakt med byens vakre strøk så vel som dens røffe og grusomme sider.

Den hardt prøvede, tøffe og kvinnekjæredetektivhelten Rebus reflekterer på mange måter byen han er vokst opp i. Visst har han et alkoholproblem og et ustadig kjærlighetsliv, og kanskje er det slik at mange i etaten mener han er krevende og vanskelig å ha med å gjøre, men Rebus kjenner byen som ingen annen og han er en god detektiv med en intuisjon som i de fleste tilfeller viser seg å slå til.

Den vesentligste forskjell mellom John Rebus fra Rankins bøker og tittelfiguren i tv-serien er at vår mann legger for dagen en sans for humor som ikke er til stede i bøkene.

Slakteren
I kveld må Rebus oppklare en rekke mord der drapsmannen med overlegg har etterlatt tydelige spor, på eller i nærheten av sine stygt skamferte ofre.

Vi blir kjent med et av John Rebus’ faste damebekjentskaper, Miranda Masterson, spilt av Sharon Small som mange vil huske fra Inspektør Lynley-seriene (der hun framstilte Lynleys politikollega og rake motsetning).

Rebus får et visst inntrykk av morderens umenneskelige trekk da en av Edinburghs eldre, pensjonerte leger blir funnet drept i sitt eget hjem, bundet til en stol der han var overlatt til å blø seg i hjel. Ved siden stolen står en liten papirkiste, og inni ligger det en smilende dukke.

Ad omveier kommer Rebus i kontakt med en pike som mener å vite hvem drapsmannen er. Hun hevder videre at morderen er stormforelsket i henne. Rebus blir svært overrasket da jenta viser seg å være en bekjent av Miranda.

Sendt tidligere.

Britisk kriminalserie (2006)
Originaltittel: Rebus
Kveldens avsnitt: The Falls
Produsert av: Minotaur International Ltd.
I rollene bl.a.: Ken Stott (Detective Inspector John Rebus), Claire Price (Detective Sergeant Siobhan Clarke), Jennifer Black (Chief Superintendent Gill Templar), Sharon Small (Miranda Masterson), Natalie Dormer (Philippa Balfour)
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900