Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 21. august 2005 kl 20.15 Birkebeinerrittet

På gjengrodde stier

Dag Erik Pedersen er programleder for sendingen fra Birkebeinerrittet og VM i Mountain Bike Marathon. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Dag Erik Pedersen er programleder for sendingen fra Birkebeinerrittet og VM i Mountain Bike Marathon. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Da Skjervald Skrukka og Torstein Skjevla vinteren 1205 reddet kongssønnen Haakon Haakonson fra baglerne, forestilte de seg neppe at deres strevsomme tur skulle bli inspirasjon for verdens største terrengsykkelritt. I år er løypa også Maraton-VM, med Gunn Rita Dahle som en av favorittene.

11.000 mosjonister i varierende form skal lørdag 20. august begi seg ut på de 89 kilometerne fra Rena til Lillehammer. Turen går i kupert terreng med høydeforskjell på nesten 800 meter. Underlaget varierer mellom asfalt, grus og sti/kjerrevei. Alle må ha minst 3,5 kg på ryggen.

VM
Birkebeinerrittet er i år arrangør for VM i UCI Mountain Bike Marathon. Denne traseen er drøye 2 mil lenger enn den ordinære løypa, og den er noe mer teknisk krevende. Det er én klasse for menn og én for kvinner. I sistnevnte kategori er Gunn Rita Dahle blant de aller største favorittene. Nylig vant hun sitt fjerde strake EM i terrengsykling, og hun vil sikkert gi alt i VM på hjemmebane.

NRK presenterer et fyldig sammendrag av begge rittene. Dag Erik Pedersen og Stein Magne Os er programansvarlige.

Egenproduksjon fra NRK Sport (2005)
Sportssjef: Øyvind Lund , 23 04 95 57
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79)