Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 26. desember 2005 kl 22.50 Tsunamien - den dødelege bølgja

Da havet kom

Ingolf Håkon Teigene har laget en minnedokumentar om tsunamien som rammet Sør-Asia 26. desember i fjor. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK.
Ingolf Håkon Teigene har laget en minnedokumentar om tsunamien som rammet Sør-Asia 26. desember i fjor. Foto: Anne Liv Ekroll, NRK.
Andre juledag i fjor reiste plutselig det asurblå havet seg og skyllet over tett befolkede kystområder og billedskjønne ferieparadis i Sør-Asia. Katastrofen var et faktum – 230 000 mennesker døde. Mange av ofrene var ferierende nordmenn og skandinaver.

Ingolf Håkon Teigene og Guro Grønn har laget en minnedokumentar som prøver å vise omfanget av de voldsomme ødeleggelsene som tsunamien skapte. Vi får se bilder fra katastrofedagen og dagene etter, og får møte personer som ble direkte berørt av ulykken.

Tsunamien har etterlatt seg en ufattelig tragedie av menneskelige lidelser, raserte kystområder og fullstendig utraderte byer og landsbyer. I følge Jan Egeland i FN utløste tsunamien den største nødhjelpsaksjonen noen sinne.

Tsunamien
Jordskjelvet som ble registrert om morgenen andre juledag 2004 utenfor Sumatra, ble målt til styrke 9 på Richters skala – det 5. sterkeste jordskjelvet som er registrert siden 1900. Det skapte en voldsom flodbølge – en tsunami. Skjelvet var så kraftig at den nordlige spissen av Sumatra svingte seg over 30 meter vestover – og noen av småøyene sørvest for Sumatra kan ha flyttet seg nesten 20 meter.

Egenprodusert dokumentar 2005
NRK NYDI
Programleder: Ingolf Håkon Teigene
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41