Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. februar 2000 kl 19.30 Schrödinger spesial

Schrödinger spesial (ttv)

NRK1 tirsdag 15. februar kl 19.30
Schrödinger spesial

Stamcelleterapi mot uhelbredelige sykdommer

Kan det tenkes at vi om fem til ti år ikke bare kan behandle, men også kurere leddgikt, diabetes, Alzheimer og andre sykdommer som i dag er uhelbredelige? Ja, mener amerikanske forskere, som arbeider med en ny og revolusjonerende behandlingsmetode; stamcelleterapi.

I kveldens program, som er produsert for britiske Channel 4, følger vi Tom Riley, en 54 år gammel mann som mistet taleevnen og ble delvis lam etter et hjerneslag for noen år siden. Nå er han med på et eksperiment, hvor han får implantert stamceller i hjernen i de områdene som er skadet av slaget. Håpet er at skadene vil bli reparert, og at han vil få igjen taleevnen og bevegeligheten som han har mistet.

Forskernes optimistiske tro på den nye behandlingsmetoden bygger på oppdagelsen av at vi alle har i oss det systemet som en gang gjorde at kroppen utviklet seg med alle sine forskjellige organer, fra et befruktet egg. Den viktigste delen av dette systemet er stamcellene. Det er de som har evnen til å utvikle alle kroppens organer og vev. Forskerne tror at det vil være mulig, i alle fall i teorien, å öslå påö disse cellen også hos voksne personer.

Det er et dristig eksperiment som har møtt sterk kritikk, både fordi det kommer for tidlig i forskningsprosessen, og fordi cellene som brukes er manipulerte kreftceller. Kritikken kommer både fra forskerhold og ikke minst fra konkurrentene til firmaet som driver eksperimentet. Her er det nemlig blitt et kappløp mellom flere farmasøytiske firmaer om å finne de riktige cellene og de riktige metodene. Drivkraften er mulighetene for enorme fortjenester til dem som vinner kappløpet.

NRK1 tirsdag kl 19.30

Billedtekst
1. I kveldens spesialutgave av Schrödingers katt følger vi slagpasient Tom Riley. Han er med på et eksperiment hvor han får implantert stamceller i hjernen i de områdene som er skadet av slaget.

2. Amerikanske forskere mener at man ved bruk av stamceller står foran en ny, revolusjonerende behandlingsmetode som kan kurere leddgikt, diabetes, Alzheimer og andre sykdommer som i dag er uhelbredelige.

Fra Forskningsredaksjonen i NRK Sør-Trøndelag
Programleder: Eiliv Flakne

Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123