Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. april 2002 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Blant blåveis og fuglesang

Harald Reitan og Kari Toft er programledere for ukens magasin. (Foto Knut Bry)
Harald Reitan og Kari Toft er programledere for ukens magasin. (Foto Knut Bry)
Programlederne Kari Toft og Harald Reitan tar oss med ut i en vårlig østlandsskog, der blåveisen bretter ut teppene sine og fuglene virkelig slipper sangen sin løs. Sammen med Arild Hagen ser de seg ut noen fuglearter, og lytter på sangen fra dem.

Et hittil ubesvart spørsmål har vært hvor stort innhogg i hjortedyrstammen ulven gjør i norsk natur. I dette programmet får vi svaret gjennom offentliggjøringen av et langvarig forskningsarbeid.

Steinflua
Når elveisen sprekker opp, kommer noen tidlige steinfluearter opp for å forvandle seg. Lyset, som siver ned gjennom sprekkene, er marsjsignal for nymfene, som har tilbrakt et helt år i elvevannet. De kryper opp på isen, der forvandlingen til voksne insekter foregår samtidig over en kort periode. Dermed sikres det at de voksne insektene opptrer i stort antall slik at de finner hverandre og parer seg. I løpet av noen timer er neste generasjon sikret – et nesten utrolig våreventyr på isen.

Oteren – vårt ansvar
Oter er en pattedyrart som Norge har påtatt seg et internasjonalt ansvar for å ta vare på. Å komme innpå oter ved kysten trenger ikke være så vanskelig, men i innlandet er den mer sjelden. Og å få filmet en hel oterfamilie i lek i elva og i snøen, er svært få forunt. Den prisbelønte naturfotografen Bjørn Brendbakken har klart det.

Magasinet presenterer også en ny konkurranse med et fenomen fra norsk natur som tema, og innsendte videoopptak fra Ut i naturens seere byr på godbiter også denne gangen.

Egenprodusert naturprogram fra NRK Fakta
Programledere: Kari Toft og Harald Reitan
Prosjektleder Naturredaksjonen: Harald Reitan, tlf: 23 04 54 42 / 41 47 60 60 (harald.reitan@nrk.no)
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
1 Harald Reitan og Kari Toft er programledere for ukens magasin. (Foto Knut Bry)
2 Harald Reitan og Kari Toft besøker blant annet blåveisens rike i kveldens magasin (Foto: Stein Hage)