Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 19. oktober 2009 kl 19.55 Tingenes tilstand

Det lekende menneske

Fornøyde tråbilbrukere. (Foto: Teddy TV)
Fornøyde tråbilbrukere. (Foto: Teddy TV)
Petter Schjerven er igjen ute for å møte folk som – i likhet med ham selv – samler på noe. I dagens program møter han dem som ikke ville slutte å leke, til tross for at de har pensjonspoeng og viktigere ting å ta seg til.

Det blir et vakkert møte med norsk tråbilhistorie som viser seg å ha tette bånd til komfyrindustrien.

Petter besøker også en mann som har brettspill nok til å fylle en hangar, og han oppdager at Monopol er en kvekers måte å vise oss at råkapitalismen er et hensynsløst og farlig system.

Vi får treffe en dame som har huset fullt av hus, og en kar hvis fascinasjon av ordet anti-makkasar har resultert i at han nå har en samling av nettopp anti-makkasar. Og jada, vi får vite hva en anti-makkasar er.

Om serien
"Tingenes tilstand" handler om folk som samler. Det er mange ulike grunner til at man samler, og det er ulike teorier omkring temaet. Men en ting kan man slå fast: Har man ikke kunnskap om gjenstandene, dummer man seg raskt ut som samler. Derfor blir jakten på kunnskap like viktig som jakten på ting for samlerne, sier kulturhistorikerne.

Biologene eksemplifiserer: Samling stammer fra jegere og samlere: Det er mer logisk å samle på hermetikk enn frimerker, men basisen er at det kan være "kjekt å ha" til en "regnværsdag".

Høsten 2009 sendes sesong 2 av "Tingenes tilstand". Sesong 1 gikk på NRK1 høsten 2008.

Eksternprodusert underholdning: Teddy TV
Prosjektleder: Christina Rezk Resar
Programleder: Petter Schjerven
Kontaktperson: Hilde Ljøen, 95 70 11 47
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no