Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 24. desember 2004 kl 20.30 Frelsesarmeens julekonsert

Konsert for Frelsesarmeen

Den svenske musikalstjernen Peter Jöback var en av de mange artistene som deltok på Frelsesarmeens julekonsert. Her med kveldens konferansier Wenche Myhre. (Foto: Carina Eide Øyan)
Den svenske musikalstjernen Peter Jöback var en av de mange artistene som deltok på Frelsesarmeens julekonsert. Her med kveldens konferansier Wenche Myhre. (Foto: Carina Eide Øyan)
Et utvalg av Nordens ypperste artister samles i Oslo Konserthus for å gi sin musikalske støtte til Frelsesarmeens viktige arbeid. Nidarosdomens guttekor, Ole Edvard Antonsen, Lisa Ekdahl, Sigvart Dagsland og Karoline Krüger er blant de mange artistene. Wenche Myhre er programleder.

For åttende året på rad arrangeres det julekonsert for Frelsesarmeen. I år ønsker man å rette oppmerksomheten mot etableringen av et nytt gatehospital på Grønland i Oslo, samt å gi en nærmere presentasjon av Frelsesarmeens virksomhet i Fretex. Fretex er kanskje best kjent som Norges største bruktkjede, men handler først og fremst om å gi arbeidstrening for mennesker som av ulike årsaker trenger det. Programleder Wenche Myhre byr på en artistliste det står respekt av.

Nordisk samarbeid
Årets konsert skal vises i Norge, Sverige, Finland og Island, og artister fra disse landene er representert. Artistekteparet Sigvart Dagsland og Karoline Krüger stiller begge på scenen i Oslo Konserthus. Nidarosdomens guttekor opptrer med trompetvirtuosen Ole Edvard Antonsen, og disse samarbeider også på årets juleplate fra Frelsesarmeen. Frelsesarmeen byr dessuten på egne musikanter, i form av husbandet og Frelsesarmeens brassband.

I tillegg kommer Lisa Ekdahl, Peter Jöback og Vasa Bone Unit fra Sverige, Kristjan Kristjanson og Ellen Kristjansdottir fra Island og Christian Forss fra Finland.

NRK viser konserten i to utgaver. En redigert versjon ble sendt på NRK1 lørdag 4. desember, mens kveldens konsert går i sin helhet på NRK2.

Artistene
Nidarosdomens guttekor er Norges eldste guttekor. De er et av de ledende guttekorene i Europa, og er utpekt til kulturambassadører av Den europeiske korføderasjonen. Koret har vært på omfattende turneer, og har blant annet opptrådt for Paven og for kongelige.

Ole Edvard Antonsen er ansett som en av de beste trompetsolistene i verden. Etter å ha vunnet flere priser startet han en bemerkelsesverdig solokarriere på begynnelsen av 1990-tallet. I høst er han blant annet på turné i Japan, Tyskland og Spania. Antonsen har bidratt, enten som solist eller som gjestesolist, på mer enn 60 utgivelser.

Sigvart Dagsland er gift med Karoline Krüger. Det musikalske ekteparet har lang fartstid, men i høst synger de for første gang sammen på plate. Begge har nettopp kommet med nyutgivelser, henholdsvis "Hjemmefra" (Dagsland) og "De to stemmer" (Krüger).
Sigvart Dagsland ga ut sin første plate i 1985, og har siden vunnet både Spellemannpris og deltatt i Melodi Grand Prix. Karoline Krüger har seks plateutgivelser bak seg, og i likhet med sin mann har hun deltatt i Melodi Grand Prix. Hun samarbeidet med forfatteren Tor Åge Bringsværd om den musikalske fabelen "De tre små narrer".

Lisa Ekdahl slo gjennom i 1994 da debutplaten solgte nesten en halv million eksemplarer i hjemlandet. Sangen "Vem vet" ble en landeplage, og hun vant flere musikkpriser. Siden har hun gitt ut flere jazz-inspirerte plater. I høst kom "Olyckssyster", som er Lisa Ekdahls første svenskspråklige album på åtte år.

Peter Jöback er en av Sveriges mest kjente musikalartister. Han hadde voldsom suksess i Bjørn Ulvaeus' og Benny Anderssons musikal "Kristina från Duvemåla", som ble sett av over én million svensker. Karrieren fortsatte i "Miss Saigon" på Londons West End, og det har etter hvert blitt flere turneer og plateutgivelser. I desember turnerer han med Sissel Kyrkjebø.

Vasa Bone Unit er en trombonekvintett som har sitt utspring i Frelsesarmeen i Sverige. De har gitt ut platen "Saved and Reloaded".

Kristjan Kristjansson og Ellen Kristjansdottir er søsken. Kristjan er prisbelønt for sine gitarferdigheter, og han har gitt ut 11 plater. Ellen er også en kjent artist på Island.

Christian Forss kom til finalen i det finske Idol. Innsatsen førte til plateutgivelse i august, og for tiden er han på turné i hjemlandet.


Egenproduksjon fra NRK Underholdningsavdelingen (2004)
Programleder: Wenche Myhre
Prosjektleder: Wenche Solum
Pressekontakt:Håkon M. Sverdrup , tlf 23 04 98 41/92 01 55 79,