Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 26. september 2005 kl 22.05 Dok1: Morderen fra Hörby

Hörbys barnemorder – avslørt 15 år etter

Det tok 15 år før barnemorderen Ulf Olsson i Hörby (Skåne) ble avslørt av en ren slump. En svensk dokumentar viser noen av årsakene til at det lille samfunnet måtte leve så lenge med den grusomme hemmeligheten. (Politifoto)
Det tok 15 år før barnemorderen Ulf Olsson i Hörby (Skåne) ble avslørt av en ren slump. En svensk dokumentar viser noen av årsakene til at det lille samfunnet måtte leve så lenge med den grusomme hemmeligheten. (Politifoto)
"Dok1" handler om en av de mest omtalte forbrytelsene i Sverige i moderne tid, og om mannen som var morderen, Ulf Olsson. For 16 år siden forsvant 10 år gamle Helén Nilsson i den lille byen Hörby i Skåne. Etter tusenvis av forhør hadde politiet ennå ikke nærmet seg morderen.
Nabokonene, folk i grannelaget og arbeidskameratene visste alle hvor farlig og voldsom Ulf Olsson var. Men de valgte ikke å si noe.


Den svenske dokumentaren går dypt inn i saken. Med unike bilder og intervjuer bryter den gjennom tausheten og forteller også bakgrunnshistorien for mordet.

"Kjære, lille deg"
Video-opptakene fra politiavhørene med Ulf Olsson viser en fårete og sammenkrøpet mann som sier til forhørslederen, en kvinne: "Men kjære lille deg, hva holder dere på med?" Han forklarer at han ikke behøver noen forsvarer.

Mordet i Hörby for 16 år siden kom til å prege en hel generasjon i den lille skånske byen. Dokumentaren viser hvordan politiets etterforskning raskt resulterte i at en hel rekke innbyggere i byen ble utpekt som mistenkte, og etterforskningen omfattet til sist nærmere 10 000 forhør.

Morderen midt blant oss
- Jeg bodde selv i nærheten av Hörby. Alle gikk vi rundt med den vonde følelsen av at morderen befant seg midt blant oss, sier journalisten Per Lärke som står bak dokumentaren.

Det kan virke ubegripelig at det kunne drøye så lenge før etterforskningen også kom til å omfatte Ulf Olsson. I ettertid forteller folk i nabolaget og Olssons arbeidskolleger om hvordan han pleide å plage dyr før han drepte dem, de forteller om sex som han hadde med barn og om hvordan han i alminnelighet ble oppfattet som merkelig og skremmende.

I politiforhørene ser vi en underdanig Ulf Olsson som møter forhørslederen med senket blikk. Da hun går hardt inn på Olsson om mordet, brister det til sist for ham: "Det er jo for faen 15 år siden. Jeg vet vel ikke hvem jeg var sint på. Nå er jeg sint på deg."

Svensk dokumentar (2005)
Originaltittel: "Dokument inifrån: Mördaren från Hörby"
Produsert av: SVT/ Nordvisjonsutveksling
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57