Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 25. september 2000 kl 22.00 Dok22: MacIntyre - BBCs hemmelige agent: Bedragere

Dok22: MacIntyre - BBCs hemmelige agent:


NRK1 mandag 25. september kl 22.00
Dok22: MacIntyre - BBCs hemmelige agent: Bedragere

Avslører vestafrikanske gangstere

Den omstridte britiske journalisten Donald MacIntyre er tilbake på NRK med det fjerde og siste programmet i en banebrytende serie der han avslører tvilsomme, ulovlige eller uetiske sider ved forskjellige miljøer. I kveldens dokumentar infiltrerer han nigerianske kretser i London som har spesialisert seg på å lure sparepenger fra vanlige engelskmenn.

Gjennom sin oppsiktsvekkende dokumentarserie ble MacIntyre kjent over hele verden. Millioner av seere har fulgt ham når han med falsk identitet avslører på fjernsyn fire forskjellige miljøer som vanlige mennesker normalt ikke får innblikk i. Under opptakene levde han i 18 måneder som falsk motefotograf, vernepleier, fotballpøbel og finansmann i forskjellige deler av verden. Han spilte et dristig psykologisk spill i farlige miljøer, men klarte å oppnå tillit og vennskap blant forskjellige typer mennesker.

Falsk finansmann
I kveld forsøker han som falsk finansmann å trenge gjennom hos vestafrikanske hvitsnippforbrytere. Det blir et møte med hardkokte gangstere som opererer i ren mafiastil, og som svindler Storbritannia for mange milliarder pund hvert år. Med skjult kamera avslører han forbryterne som planlegger å robbe en lottomillionær.

Ellers er ofrene vanlige mennesker med sparekonto. Tapene for hver enkelt varierer fra noen tusen til 200.000 pund. Det største enkeltapet som er registrert så langt, er på seks millioner pund. Alle ofrene er blitt kontaktet via et brev med forespørsel om hjelp til å flytte millioner av pund fra Vest-Afrika til England. Det eneste de trengte å gjøre var å oppgi sitt bankkontonummer. Ekteparet Ann og Simon Quinn er blant de mange som lot seg lure. De ble tilbudt en million pund i fortjeneste på en overførsel av 23,5 millioner pund, noe de så på som en lettvint måte å tjene masse penger på.

MacIntyre har fått en del kritikk, men også mye ros for sin journalistikk. I de tre andre programmene i serien avslørte han narkotikamisbruk og seksuell utnyttelse av unge jenter i modellbransjen, navn og metodene til hardbarkede fotballpøbler og brutaliteten blant pleiere ved en omsorgsinstitusjon.

NRK1 mandag kl 22.00

Dokumentarserie fra BBC
Originaltittel: MacIntyre Undercover: Fraud
Reporter: Donald MacIntyre
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)

Bilde
1. Med skjult, avansert teknisk utstyr infiltrerer Donald MacIntyre nigerianske miljøer i London, som har spesialisert seg på å lure sparepengene fra vanlige engelskmenn.
2. Ekteparet Ann og Simon Quinn er blant de mange britene som ble fralurt sparepengene sine.

3. Som \"finansmann\" møter Donald MacIntyre en av de nigerianske hvitsnippforbryterne. (Alle bildene er videoprint)