Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 26. november 2001 kl 22.45 Wesselsgate 15

Leiegården som endte på museum

Wesselsgate 15 i Oslo er den første leiegården som er havnet på museum (Foto: NRK)
Wesselsgate 15 i Oslo er den første leiegården som er havnet på museum (Foto: NRK)
For første gang her i landet har en hel leiegård havnet på museum. Det skjedde med Wesselsgate 15, som ble bygget i 1865 på Meyerløkka i Oslo, like i nærheten av det gamle Rikshospitalet.

Gården ble bygget midt i den største byggeboomen hovedstaden noen gang har sett. Drøyt 130 år senere fant OBOS ut at gården måtte rives og erstattes av et nytt bygg. Da det ble klart at Norsk Folkemuseum var på jakt etter en slik leiegård, oppsto det et samarbeid mellom partene.

Møysommelig prosess
Etter et omfattende dokumentasjonsarbeid ble gården revet og demontert tidlig i 1999. Deretter startet flyttingen av gamle Wesselsgate 15 til en ledig tomt som passet perfekt, på Folkemuseet på Bygdøy. Den møysommelige prosessen det er å bygge opp igjen en hel bygård, innebar mange store utfordringer. Mange gamle håndverksteknikker er blant annet i ferd med å gå i glemmeboken. Gården sto ferdig til gjenåpning 6. september 2001.

I programmet møter vi murerne, malerne, arkitekten og konservatoren. Vi får også reaksjonene til noen av de tidligere beboerne. Hva synes de om å se igjen Wesselsgate 15 på museum?

Vi får også se hvordan vaskekonen Gunda Eriksen bodde, slik leiligheten så ut i 1950. Dette er den første av sju tidstypiske leiligheter som skal gjenskapes på Folkemuseet.

Egenprodusert dokumentar av NRK Østlandssendingen
Programansvarlig Arne Raanaas
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
1 Wesselsgate 15 i Oslo er den første leiegården som er havnet på museum (Foto: NRK)

2 Gamle beboere fra Wesselsgate 15 i Oslo syntes det var både fint og rart å se sin gamle bolig bygget opp igjen på Norsk Folkemuseum på Bygdøy (Foto: NRK)