Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 1. oktober 2013 kl 21.30 Brennpunkt: I Himmlers tjeneste

Norske frontsoldater i Himmlers tjeneste


Ingen av nordmennene som kjempet på tysk side under andre verdenskrig, har i ettertid innrømmet at de var med på å drepe sivile. For første gang står nå en av dem fram og forteller hva han egentlig var med på ved fronten.

Da Olav Tuff vervet seg som soldat på tysk side under krigen, ble han lovet et godt liv med en lysende framtid som gårdeier i det okkuperte Russland. I stedet havnet han midt oppi en utryddelseskrig. Snart tok også han selv del i krigens brutalitet.

Nazi-toppen Heinrich Himmler elsket Norge. Den fryktede SS—føreren drømte om et storgermansk rike fylt av raserene nordmenn. Men Himmlers forkjærlighet for Norge ble til et mareritt for mange.

I dokumentaren «I Himmlers tjeneste» møter vi to norske gutter som ble sendt til hver sin ytterkant av krigen som en konsekvens av Himmlers raseideologiske prosjekt.

Jødiske Frank ble offer for et makabert raseeksperiment, og soldaten Olav endte opp med å begå handlinger han ikke har kunnet snakke om siden. To ukjente historier om to norske skjebner som ble beseglet av en av Tysklands aller farligste og mektigste nazister.

Egenproduksjon 2013.
NRK Dokumentar og samfunn.
Redaktør NRK, Odd Isungset.
Presseansvarlig: Irene Elisabeth Rossland, tlf. 98820309
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf 815 65 900.