Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 14. mai 2005 kl 19.55 Nr. 13: Vindu mot bakgården

Siste møte

I kveld møter vi gjengen i
I kveld møter vi gjengen i "Nr. 13" for siste gang i denne omgang. (NRK-foto: Barbara Halden
I kveld får vi siste møte i denne omgang med Roger (Geir Kvarme), fru Skau (Aud Schønemann) og de andre personlighetene i suksesserien "Nr. 13".

I kveldens episode lar Roger seg inspirere av Hitchcock-filmen "Vindu mot bakgården". Han sitter nemlig og kjeder seg med beina i gips, akkurat som helten i Hitchcocks
klassiker. Der oppdager hovedpersonen et mord rett over gårdsplassen, og mens Roger ser filmen på video, begynner tankene hans å spinne. Det er ganske skumle ting å oppdage i nummer 13 også, for den som har øynene med seg.

Har for eksempel ikke alltid Leck vært nokså mistenkelig? Jazzmusiker fra Estland - det er ikke akkurat tillitvekkende. Og er det noen som har sett Unn-Berit i det
siste? Den som innbiller seg at Roger ikke får med seg det som skjer, må tro om igjen...

Om serien
I vår får vi et populært gjensyn med situasjonskomedien "Nr. 13", signert forfatteren Andreas Markusson og regissøren Bo Hermansson.

"Nr. 13" bygger på scenesuksessen "17. mai" som gikk for fulle hus på Oslo Nye Teater i 1997. Året etter videreutviklet NRK Drama stykket til en serie etter det klassiske sitcom-konseptet, det vil si halvtimes episoder som er spilt inn med publikum til stede i salen.

Også tv-publikummet ble tatt med storm da serien ble sendt høsten 1998. "Nr. 13" samlet i snitt 875.000 seere. Senere ble det laget ytterligere to serier på til sammen 15 episoder, sendt i 1999 og 2001.

Som i teaterforestillingen er det en gammel bygård på Oslos østkant som danner rammen for handlingen. Fem av de sentrale skikkelsene i Andreas Markussons stykke er valgt ut som hovedpersoner i tv-serien:

Herr og fru Skau (Aud Schønemann og Helge Reiss) er et gammelt ektepar som har drevet renseriet i første etasje i en mannsalder. Den eiegode fru Skau er gårdens sosiale midtpunkt, og har alltid vaffelrøren og kaffekannen klar når det trengs.

Nordlendingen Unn-Berit (Marit A. Andreassen) er en rastløs lærer i 30-årene, på evig jakt etter alt som kan gi livet mening. Hun bor sammen med den litauiske jazzmusikeren Leck (Hans Rønningen).

Roger (Geir Kvarme) er jevnaldrende med Unn-Berit. Han er fraskilt helgepappa, tidligere drosjesjåfør og nå arbeidsledig – med andre ord ikke noe bilde på suksess, men ikke desto mindre proppfull av selvskryt og fordommer. Tobias (Tobias Fosheim Wienskol) er Rogers sønn. Han bor hos sin mor på Jæren.

Ahmed Rashid (Behruz Arshi) er gårdens iherdige vaktmester. Han er konstant overarbeidet, og hans evige strev står i grell kontrast til Rogers dårlig kamuflerte arbeidsvegring.


Egenprodusert sitcom fra NRK Drama (1998)
I rollene bl.a. Aud Schønemann, Helge Reiss, Geir Kvarme, Marit A. Andreassen og Behruz Arshi
Manus: Andreas Markusson
Regi: Bo Hermansson
Prosjektleder: Tore Bergstrøm
Pressekontakt: Helene Amlie , tlf 23 04 77 51, 95 10 02 99,