Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 8. august 2013 kl 17.10 Aust-Afrikas ville hjarte

Livet langs elven


Vi får nærmere på de rike dyrelivet ved Afrikas mange innsjøer og langs elver. I Riftdalen er det hvor regnet faller, og hva det gjør med regnskapet, som avgjør hvem som får et langt og godt liv, og hvem som ikke får det.

Hvordan har egentlig dyrelivet tilpasset seg utfordringene og mulighetene i dalens våte verden?

Vann til liv og overlevelse
Enkelte av sjøene er ekstremt dype, mens andre har flere fiskearter enn noen annen innsjø. Lengst nord finnes alkaliske vulkaner som har skapt vann med et ugjestmildt habitat, såkalt kaustisk sodasjøer. Fire kilometer oppe i Virungafjellene er været for det meste vått og kaldt. Stedet er nok ikke feriemål nummer én for dem som elsker sol og varme. Men uten regnet hadde det heller ikke vokst nok mat til gorillaene og andre dyr.

Naturens avkom
Geologiske krefter har skapt store sjøer i dalen, der det er rikt med flodhester og fugleflokker. De samme turbulente energiene har også fremstilt ferskvannsinnsjøer med mange hundre meters dybde. Og hver innsjø har utviklet sine egne unike arter. I Malawisjøen svømmer over 1000 fiskearter mens på overflaten svirrer milliarder av insekter som er med på å danne grunnlaget for det særskilte ekosystemet.

Om serien
Denne britiske naturserien reiser gjennom ni afrikanske land for å utforske kreftene som har formet det turbulente landskapet i Afrika. Vi får se områder og dyr som aldri tidligere har vært fanget på film. Fra de snødekte fjelltoppene i Kilimanjaro og helt til korallrevene i Rødehavet går det en lang kløft i landskapet som er synlig fra verdensrommet. Riftdalen er et geologisk eventyr med et rikt dyreliv.

Sendt tidligere.

Britisk naturserie fra 2010
Produsert av BBC Worldwide
Originaltittel: The Great Rift - Africa's wild Heart: Water (2:3)
Norsk kommentar: Markus Tønseth
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75, mobil: 414 14 653
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 815 65 900