Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 16. mars 2007 kl 20.55 Ingmar Bergman: og filmen

Tre programmer om Ingmar Bergman

Den nå 86 år, i 2004, gamle Ingmar Bergman har siden 50-tallet hatt med et smalfilmkamera og dokumentert filmarbeidet. Disse opptakene vises for første gang i kveldens program (Foto: SVT)
Den nå 86 år, i 2004, gamle Ingmar Bergman har siden 50-tallet hatt med et smalfilmkamera og dokumentert filmarbeidet. Disse opptakene vises for første gang i kveldens program (Foto: SVT)
NRK2 sender tre programmer om Ingmar Bergman i reprise fra 2004. Første sending handler om filmskaperen, det andre hans forhold til teateret, og det siste om hans verden på Fårö.

Ingmar Bergman, nå 86 år gammel, er en av verdens fremste filmskapere. Sist vår var det nøyaktig 60 år siden den aller første Bergman-filmen ble spilt inn. Filmen het "Hets", og Alf Sjöberg hadde regien, mens Ingmar Bergman var manusforfatter og script. Fortellingen hadde han begynt å skrive i en stilbok på skolen, og mye i filmen handler om hans egen skoletid.

"Hets" ble spilt inn på Filmstaden utenfor Stockholm. I programmet oppsøker Ingmar Bergman for siste gang innspillingsstedet sammen med Marie Nyreröd fra SVT. Han viser hvor han hadde sitt arbeidsrom, der Greta Garbo en gang besøkte ham, og hvor han fikk sin første filmopplæring av Victor Sjöström. Her spilte han inn flere av sine klassiske filmer som "Det sjunde inseglet", "Smultronstället" og Nattvärdsgästarna".

Gjennombruddet
Ingmar Bergmans internasjonale gjennombrudd kom i 1956 da "Sommarnattens leende" vant en pris under Filmfestivalen i Cannes. – Siden den gang har jeg fått gjøre akkurat som jeg vil. Det er på en måte kjedelig å ikke ha noen å snakke med som sier nøyaktig hva de mener. Det er stille, sier Bergman.

Fire av Ingmar Bergmans filmer har vunnet Oscar. En av dem er "Så som i en spegel", men for Bergman selv er filmen viktig av en helt annen grunn. Det var den som fikk ham til å oppdage Fårö. Han hadde bestemt seg for at han trengte en øy med mye stein, og ville filme på Orknøyene. Filmselskapet ville imidlertid spare penger, og foreslo Fårö. Flere av Bergmans følgende filmer ble spilt inn på Fårö, for eksempel "Persona" og "Scener fra et ekteskap".

Unike arkivopptak
I kveldens program viser Ingmar Bergman for første gang noen av sine private bakomfilmer fra filminnspillingene. Helt siden 50-tallet har han hatt med et smalfilmkamera og dokumentert filmarbeidet. Bildene viser en spenstig ung mann med skinnjakke som ler påfallende ofte. Programmet inneholder også klipp fra Ingmar Bergmans beste og viktigste filmer – de som har gjort ham verdensberømt.

Svensk dokumentar (2004)
Produksjon: SVT1
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78