Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. januar 2013 kl 20.15 Tore på sporet

Kom endelig hjem til Norge


I 1971 utga 22 år gamle Lynn Anderson sangen "Rose Garden" og ble verdensberømt. Anderson er etterkommer av utvandrerne fra Østfold og Telemark.

I 1882 emigrerte Edvart Iversen Maarud fra Østfold og Kari Thorbjørnsdatter Vraalstad fra Telemark til Amerika, slik nesten en million andre nordmenn også gjorde.

Countrystjerner med norske aner
Lynn Anderson ble verdenskjent og fikk en kjempehit med sangen "Rose Garden" som solgte over 16 millioner eksemplarer i hele verden. Dette ble begynnelsen til en stor musikkarriere for countrysangerinnen, som også fikk en plass i countrymusikkens "Hall of fame".

Hennes mor, Liz Elisabeth Jane Haaby Anderson var også en kjent countrysanger og komponist. Familien har alltid vært oppmerksomme på - og interessert i sine skandinaviske aner.

Da Lynn i en alder av 61 år innledet et samarbeid med norske Arne Benoni, førte dette henne til Norge.

Hjelp til å finne veien
I Norge følte Lynn på mange måter at hun var kommet "hjem". Moren hadde alltid snakket om de norske røttene, og i oppveksten hadde hun lært både norske ord og fått norsk mat.

Hvor i dette landet befant egentlig hennes røtter seg? Hadde hun fremdeles slektninger i Norge?

Lynn fikk tips om å ta kontakt med Tore på sporet og be om hjelp. I juni i 2008 fikk Tore Strømøy den første mailen fra countrystjernen med bønn om hjelp til å finne ut hvor hennes virkelige "Rosegarden" lå.

Om serien
Tore på sporet gikk på tv første gang våren 1996, og har vært en av NRKs største tv-suksesser. 17 år etter er Tore fortsatt på jakt etter forsvunnet slekt og familie.

NRK Tyholt
Programleder: Tore Strømøy
Presseansvarlig: Sarah Jordanson Fauske,tlf: 41506747.
TV- seere bes hendvende seg til Publikumsservice, 815 65 900.