Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. februar 2008 kl 19.30 Ut i naturen: Danser med huskyer

Huskyen er hans venn

Danser med huskyer: Snart solnedgang, og enda en dag i sporet er tilbakelagt for Bjørnar Andersen og bikkjene. (Foto: Karine Nigar Aarskog)
Danser med huskyer: Snart solnedgang, og enda en dag i sporet er tilbakelagt for Bjørnar Andersen og bikkjene. (Foto: Karine Nigar Aarskog)
For hundekjøreren Bjørnar Andersen er livet sammen med huskyene ute i naturen en livsstil og en filosofi. Du møter ham i "Danser med huskyer".

- Det beste en alaska-husky vet, er å løpe og være ute i naturen. De er mine beste venner, og vi liker å dra på tur sammen, sier hundekjøreren Bjørnar Andersen. Han er 29 år gammel og har drevet med hundekjøring siden han var 12. Mange vil huske ham som tidenes beste førstegangskjører da han tok en overraskende 4.-plass i Iditarod-løpet i Alaska (2005).

Tumleplasser nok
Andersen tilbringer det meste av fritiden ute sammen med hundene på tur. Finnmarksvidda og Femundsmarka er også tumleplasser han og hundene ferdes på.

Ellers har han reist sammen med dem over hele Norge, noen ganger for å finne snø, andre ganger bare for variasjonens skyld.

- Hundene er mine beste venner, og vi stoler på hverandre. Disse hundene er skapt for å løpe, det ligger i instinktene deres at de skal jage i flokk, og de ser på meg som lederen av flokken, sier Andersen.

Det er unødvendig å si at han er veldig glad i hundene sine. Hver tur med dem gir en stor frihetsfølelse. Da skrur han av mobilen.

De beste egenskaper
Det er ingen fasitsvar på hva en alaska-husky er. Den er avlet fram av mange forskjellige hunderaser for å få de beste egenskapene fra hver rase. I en alaska-husky finnes blant annet grønlandshund, siberian husky, border collie og fuglehund.

- De er ikke kranglete, de har masse godt humør, de spiser godt, løper fort, tåler kulde, og de er et flokkdyr, sier Andersen.

Alaska huskyen er ifølge Andersen også den hunden som kan løpe lengst på kortest mulig tid av alle dyrearter i verden. Og siden mye av jaktinstinktet er borte, kan de være løse uten at de stikker av.

- Det er en allround-hund, som trives ute, men som man også kan ha som sofahund. Og den har et veldig godt lynne.

Programmet er sendt tidligere i en lengre utgave.


Dokumentar fra Naturredaksjonen, Program riks, Hordaland
Programansvarlig: Karine Nigar Aarskog, tlf: 95 15 84 07
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30 terje.dale@nrk.no
Kontaktperson:Steinar Dahl , tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
Hjemmeside: http://nrk.no/utinaturen/info@nrk.no