Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 6. juli 2007 kl 19.30 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Hippiene på Gauset i Tinn

Ivanir Hasson og Carl Olsen lever av naturen på Gauset i Tinn (Foto: Brede Røsjø, NRK)
Ivanir Hasson og Carl Olsen lever av naturen på Gauset i Tinn (Foto: Brede Røsjø, NRK)
Hun heter Ivanir Hasson og er like spesiell som navnet sitt. Moren var norsk, faren egyptisk jøde. Begge var forretningsfolk Ivanir tok avstand fra verdiene foreldrene sto for. Hun ville lære seg å leve uten penger.

Ivanir var en opprører, og havnet tidlig i fristaden Christiania i København. Der traff hun mannen hun ville dele livet med, og sammen dro de til Norge med hest og vogn der de hadde det lille de eide.

Ivanir var gravid, og hun fødte en gutt i et hus ved landeveien på Sørlandet. De slo seg ned på et ensomt sted i en fjellgrend i Tinn, uten innlagt lys og vann, og der kom sønn nummer to til verden. Noen år senere satt hun alene med barna sine på et avsidesliggende småbruk i en annen dal i Tinn.

Ny mann
Der lever hun ennå, men nå har en ny mann flyttet inn hos henne. Carl Olsen fra New Zealand opererte som gateklovn på Karl Johan i Oslo da Ivanir fikk øye på ham. De giftet seg i en liten klosterkirke på en fjellhylle høyt over Tinnsjøen. Ivanir fikk en gutt til, og sammen lever de på småbruket sitt, langt under det som blir definert som fattigdomsgrensen. Likevel føler de at de har alt de trenger – for det de søker koster ikke penger.

Ivanir har daglig sine rideturer ute i skog og mark, hun høster sine økologiske grønnsaker og urter fra åkeren oppe i bakkehellingen, og i sommerhalvåret spiser og sover de i tipien de har slått opp i hagen. De er naturmennesker.

Underviser i sirkuskunst
Det lille de har av penger får de ved å reise rundt på skolene og lære elevene sirkuskunster. På sirkusskolen opplever de at de som til vanlig er minst skoleflinke, blir vinnere, og et slikt rollebytte setter Ivanir og Carl pris på.

En gang i blant inviterer de også skolen eller barnehagen i hjembygda på sirkus i eget tun, og på slike dager er det tett mellom frydefulle utrop.

– Jeg lever et rikt liv, sier Ivanir – kvinnen som valgte å leve nesten uten penger.

Programmet er sendt tidligere.

Dokumentar fra NRK Møre og Romsdal
Programleder/ansvarlig: Oddgeir Bruaset, tlf: 97 69 81 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no