Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 23. april 2005 kl 19.55 Nr. 13: Den skal tidlig krøkes

Støttekontakt

Unn-Berit (Marit A. Andreassen) venter besøk av en fengselsansatt som hun er støttekontakt for. (Foto: Barbara Halden,NRK)
Unn-Berit (Marit A. Andreassen) venter besøk av en fengselsansatt som hun er støttekontakt for. (Foto: Barbara Halden,NRK)
Den sosialt samvittighetsfulle Unn-Berit (Marit A. Andreassen) får et spesielt besøk i kveldens episode. Hun er støttekontakt for en innsatt på botsfengslet, og nå skal han ha permisjon.

Roger reagerer umiddelbart og beordrer Ahmed til å fjerne parabolantenne, hagebenker og blomsterurner. Man kan ikke la tingene ligge og flyte når en hardbarket forbryter kommer på besøk. En gang tyv, alltid tyv!

Vaffeltyven
Men hva skjer når Roger oppdager at sønnen Tobias har stjålet en vaffel? Har gutten aldri fått oppdragelse før, så skal han i hvert fall få det nå!

Ulf Larsson spiller kveldens gjesterolle som fengselsfuglen Göran.

Om serien
I vår får vi et populært gjensyn med situasjonskomedien "Nr. 13", signert forfatteren Andreas Markusson og regissøren Bo Hermansson.

"Nr. 13" bygger på scenesuksessen "17. mai" som gikk for fulle hus på Oslo Nye Teater i 1997. Året etter videreutviklet NRK Drama stykket til en serie etter det klassiske sitcom-konseptet, det vil si halvtimes episoder som er spilt inn med publikum til stede i salen.

Også tv-publikummet ble tatt med storm da serien ble sendt høsten 1998. "Nr. 13" samlet i snitt 875.000 seere. Senere ble det laget ytterligere to serier på til sammen 15 episoder, sendt i 1999 og 2001.

Som i teaterforestillingen er det en gammel bygård på Oslos østkant som danner rammen for handlingen. Fem av de sentrale skikkelsene i Andreas Markussons stykke er valgt ut som hovedpersoner i tv-serien:

Herr og fru Skau (Aud Schønemann og Helge Reiss) er et gammelt ektepar som har drevet renseriet i første etasje i en mannsalder. Den eiegode fru Skau er gårdens sosiale midtpunkt, og har alltid vaffelrøren og kaffekannen klar når det trengs.

Nordlendingen Unn-Berit (Marit A. Andreassen) er en rastløs lærer i 30-årene, på evig jakt etter alt som kan gi livet mening. Hun bor sammen med den litauiske jazzmusikeren Leck (Hans Rønningen).

Roger (Geir Kvarme) er jevnaldrende med Unn-Berit. Han er fraskilt helgepappa, tidligere drosjesjåfør og nå arbeidsledig – med andre ord ikke noe bilde på suksess, men ikke desto mindre proppfull av selvskryt og fordommer. Tobias (Tobias Fosheim Wienskol) er Rogers sønn. Han bor hos sin mor på Jæren.

Ahmed Rashid (Behruz Arshi) er gårdens iherdige vaktmester. Han er konstant overarbeidet, og hans evige strev står i grell kontrast til Rogers dårlig kamuflerte arbeidsvegring.

Egenprodusert sitcom fra NRK Drama (1998)
I rollene bl.a. Aud Schønemann, Helge Reiss, Geir Kvarme, Marit A. Andreassen og Behruz Arshi
Manus: Andreas Markusson
Regi: Bo Hermansson
Prosjektleder: Tore Bergstrøm
Pressekontakt:Helene Amlie , tlf 23 04 77 51, 95 10 02 99,