Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. januar 2005 kl 19.55 Faktor: Livet etterpå

Kjemper seg tilbake til hverdagen

Familien Strand Olsen fra Tromsø ser på bilder fra Thailand. (Foto: NRK)
Familien Strand Olsen fra Tromsø ser på bilder fra Thailand. (Foto: NRK)
To familier overlevde flodbølgen i Asia, og alle kom velberget hjem. Likevel strever de med å glede seg over livet. Faktor følger dem tilbake til en hverdag som aldri blir den samme igjen.

Familien Strand Olsen fra Tromsø skulle på sitt livs ferie til Phi Phi Island i Thailand. Det som skulle bli vakre dager i paradis, ble til et mareritt 2. juledag. Fra taket på hotellet ble de hjelpeløse vitner til at folk døde i vannmassene. De kunne ikke hjelpe et eneste menneske. Selv kom de fra katastrofen uten synlige skader. De kunne dra hjem alle seks.

Apati
Hjemme i Tromsø er det imidlertid apati, og ikke gleden som rår.

– Vi tenner lys hele tiden, sier Jan-Øystein Olsen. Det er tungt å komme videre, for de grusomme minnene er så sterke. Familien sliter med hverdagen, og er rastløse og urolige.

Anne Lise Strand sier de bruker dagene til å flytte på ting. Gradvis prøver de å komme i gang igjen, med jobb og skole. Anne Lise vet det vil ta tid, men når solen kommer tilbake, blir det kanskje lettere.

Tatt av bølgen
Familien Alver Rommetveit, med tre barn, skulle feire julen på Sri-Lanka. Her skulle de nyte dagene sammen. Da bølgen kom, var far Geir og mor Vigdis på stranden. De ble tatt av en vegg av vann, og sloss for livet. De kom fra hverandre, men klarte seg på mirakuløst vis. Først etter flere timer ble de gjenforent.

Geir Rommetveit er journalist i NRK, og han rapporterte hjem fra katastrofen. Vi følger han på jobb, der han lytter til rapporten sin for første gang. Geir sliter med å gå på jobb. Alt annet blir så smått, sammenlignet med det han har opplevd.

-Vi må leve med frykten
- Det kommer stikk av smerte og stikk av frykt, men det må vi lære å leve med, sier Vigdis Alver. Hun vet de har vært heldige. Geir vet det er tilfeldigheter som gjorde at de overlevde.
Begge familiene finner styrke i hverandre.

- Det viktigste er å leve sterkt, og å leve nå, sier Geir Rommetveit. - Det er det som er veien framover.

Vises også i Nett-TV

Egenprodusert dokumentar fra Program Riks Bergen
Regi og produksjon: Anita Hultgren og Gunn Aasen
Redaktør: Steinar Birkeland
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 86 96/92 01 55 79