Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 20. juli 2007 kl 19.30 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Hårfager eneboer i Fyksesund

Jon J. Skaar bor på en avsidesliggende fjellgård i Fyksesund i Hardanger. Han trives i bøkenes verden, besøk hos frisøren er det verre med (Foto: Rune A. Hansen, NRK)
Jon J. Skaar bor på en avsidesliggende fjellgård i Fyksesund i Hardanger. Han trives i bøkenes verden, besøk hos frisøren er det verre med (Foto: Rune A. Hansen, NRK)
Han er den siste viking. Som den eneste som er igjen langs den milelange fjordarmen Fyksesund i Hardanger, lever den 81 år gamle Jon J. Skaar fremdeles på den veiløse familiegården Skåro, høyt oppe i fjellsiden.

Det tar en times gange å komme seg til gårds, og veien fra fjorden og opp er en bratt og skrøpelig sti. I sommerhalvåret stabber han ned til kaia når en pensjonert kamerat en gang i uka kommer seilende inn med post og proviant, om vinteren er han mer eller mindre isolert. Gamle bein orker å baske seg opp og ned lia i den dype snøen. Ikke sjelden legger det seg også en isskorpe på fjorden og hindrer all ferdsel.

Helikopter
Skulle mannen ha behov for hjelp, er helikopter det eneste hjelpemiddelet, så sant det er vær til det. To ganger er han blitt hentet på denne måten, og begge gangene gikk ferden til sykehuset. – Med en blodprosent godt under tretti var jeg vel egentlig død, ler vikingen.

Men på Skåro vil han være så lenge han kan. Han har bodd på odelsgården hele sitt liv, og har knapt vært i andre byer enn Bergen. Men han holder seg godt nok orientert likevel. Riktignok bryr han seg ikke om å reparere fjernsynsapparatet han en gang fikk i hus, men i bøkenes verden er han bedre kjent enn de fleste. Han har da også opplyste menn å slekte på. Blant forfedrene fins både ordførere og stortingsmenn, lærere, redaktører, advokater og en biskop.

Ikke tid til frisør
Skaar har kvittet seg med dyrene på gården. To mårer, som han mater og som holder til i kjelleren hans, er det eneste selskapet han har til daglig.

Likevel er dagene fylt med nok av gjøremål, og med tanker og følelser som trenger seg på. En gang i året reiser han til nærmeste bygd for å klippe hår og skjegg. Men da Oddgeir Bruaset og teamet kom på besøk, hadde bustene på hode og i ansikt fått gro i to år. Dagene gikk så fort sommeren før at det ikke ble tid til å oppsøke den private frisørdamen han har i Øystese.

Programmet er sendt tidligere.

Dokumentar fra NRK Møre og Romsdal(2006)
Programleder: Oddgeir Bruaset, tlf: 97 69 81 30
Pressekontakt:Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no