Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 30. mars 2003 kl 22.30 Migrapolis

Dårlig rykte

1.	Irina Polyakova er lei av at russiske kvinner blir sett på som prostituerte (Foto: NRK)
1. Irina Polyakova er lei av at russiske kvinner blir sett på som prostituerte (Foto: NRK)
Å få et dårlig rykte fordi noen av ens landmenn har gjort noe galt, føles svært urettferdig.
Mange mennesker med minoritetsbakgrunn opplever at hele gruppen stemples på denne måten.


Grupper med en annen etnisk bakgrunn enn majoriteten, blir ofte kollektivt stemplet når noen av deres landsmenn gjør noe negativt. Både russere, somaliere og vietnamesere opplever det som et problem i Norge i dag.

Fåtallet er prostituerte
De fleste russiske kvinnene i Norge er i vanlig arbeid eller studerer. Likevel opplever de ofte at de blir sett på som prostituerte. Irina Polyakova er lei av stygge blikk, men spøker med at hun ikke kan gå rundt med ”student” skrevet på pannen. Selv studerer hun statsvitenskap på Blindern. Det er først og fremst i Finnmark og på mindre steder hun merker fordommene, forteller hun. I det akademiske miljøet på Blindern er det ikke noe problem.

I tillegg til studiene jobber Irina med å hjelpe russiske prostituerte i hovedstaden. Det var vanskelig å finne en russisk kvinne som ville gå inn i dette arbeidet, forteller Liv Jessen ved PRO-senteret. De fleste som ble forespurt, vegret seg nettopp fordi de var redde for å bli assosiert med prostitusjon.

Det er en årsak til problemene
Somaliere i Norge sliter med høy arbeidsledighet og hyppige skilsmisser. Lediggang og splittede familier er et reelt problem, men de dårlige ryktene rammer for hardt og for mange, og de spør ikke etter årsaken. Det mener kvinnene reporter Than-Tam Ngo møtte ved Ressurssenteret for somaliske kvinner.

Zahra Ali Osman er en ressurssterk kvinne som har funnet seg godt til rette her. Hun mener at det er stor forskjell på de første somalierne som kom som arbeidsinnvandrere, og de som senere har kommet som flyktninger. Flyktningene har problemer og følges ikke godt nok opp. I tillegg passiviseres de som sosialklienter fordi det er så vanskelig for dem å få jobb her.

Somaliernes familiestruktur er også svært annerledes enn den norske. Mange klarer ikke livet i en kjernefamilie der det ikke er andre kvinner som kan hjelpe til, og det fører til mange skilsmisser, mener kvinnene ved senteret. Zahra sier at de får være takknemlige for at Norge ville gi så mange somaliere beskyttelse, men hun beklager at oppfølgingen av flyktningene ikke har vært god nok.

Media stempler oss
Thu Nguyen og Long Van Nguyen er to unge norsk-vietnamesiske kvinner som de siste månedene helst har unngått parfymerier. Årsaken er mediaomtalen av en gruppe vietnamesere som sto bak en rekke tyverier i slike butikker. De to kvinnene mener at media er altfor opptatt av å klistre nasjonaliteten til omtalen av kriminelle og at dette stigmatiserer hele gruppen. De diskuterer problemet med blant andre sjefen for Nyhetsdivisjonen i NRK, Anne Aasheim.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83