Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 30. juni 2003 kl 19.30 Vi på Langedrag

Gaupefødselen filmes

Gaupemor Fresia skal snart føde. Spenningen i kveldens program knytter seg til om hun vil føde på det stedet der tv-teamet har satt opp sine kameraer. (Foto: Arne Nævra)
Gaupemor Fresia skal snart føde. Spenningen i kveldens program knytter seg til om hun vil føde på det stedet der tv-teamet har satt opp sine kameraer. (Foto: Arne Nævra)
Det er like før gaupemor Fresia nedkommer. Folket på Langedrag har montert et kamera i hulen som de tror hun vil bruke til ynglekammer. Kanskje får Anne Grete, Sigrid og de andre stall- og fjøsungdommene i naturparken se fødselen på direkten?

Et lite kamera er montert oppe i taket, sammen med et lite lys som kan skrus opp, i hulen. Alle er spente på om Fresia velger den rette yngleplassen, og om det virkelig er mulig å få et gløtt inn i gaupemors skjulte familieliv.

De to ulvevalpene som ble tatt ut av flokken, er nå blitt to uker gamle. Jan-Erik og Sigrid, som har hatt hovedansvaret for dem, er kjempefornøyde med utviklingen.

Denne gangen skal vi også følge med i mange av Evas gjøremål i løpet av en dag.Til tross for en respektabel alder har hun nok å henge fingrene i!

Om serien
I sommer byr NRK1 på et gjensyn med den populære familieserien som tar oss med til Langedrag naturpark og leirskole øverst i Numedal. I hele 26 episoder følger vi mennesker og dyr gjennom små og store begivenheter på den unike fjellgården.

Tusen meter over havet, med utsikt over fjorder og fjell mellom Hallingdal og Numedal, ligger Langedrag naturpark. Dette fristedet for barn og dyr ble etablert av ekteparet Eva og Edvin Thorson i 1980. Stedet er en populær arbeidsplass for mennesker med en glødende interesse for dyr. Foruten en mengde husdyr, finnes her også ville dyr som ulv og gaupe.

I serien møter vi gründerne Eva og Edvin Thorson, deres datter Tuva som er dyreansvarlig på Langedrag, og hennes unge døtre Marie og Torun. Også ansatte og praktikanter gir oss det rette inntrykket av hvordan tiilværelsen arter seg i naturparken.

Vi er med på følling og lamming, opplever små gaupeunger som ser dagens lys, men også at dyr blir syke, skadet eller dør.


Dokumentarserie i 26 episoder
Regi og foto: Arne Nævra
Foto og redigering: Stein Hage
Musikk: Sigmund Groven
NRK-koordinator: Chris Foss
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53LENKER
  • NRKs sider om serien 
  • Langedrag naturpark 
  • Vi på Langedrag 
  • Naturbilder