Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 21. mai 2004 kl 21.15 Detektimen: Poirot: Mord på Nilen

Makabert elvecruise

Poirots elvecruise tar en annen vending enn han hadde forestilt seg. (Foto: Granada Television)
Poirots elvecruise tar en annen vending enn han hadde forestilt seg. (Foto: Granada Television)
Når Linnet Doyle blir funnet skutt ombord på elvebåten Karnak, er det ikke mangel på mistenkte. Så å si samtlige passasjerer har motiv. "Mord på Nilen" er en av de meste kjente Agatha Christie-historiene, og dette er en nyinnspilling fra 2004.

Jackie de Bellefort og Linnet Ridgeway er venninner helt til Jackies kjæreste Simon dumper henne og i stedet gifter seg med den rike arvingen Linnet. De nygifte drar på bryllupsreise, men den forsmådde Jackie forfølger dem overalt.

Den første kvelden etter at hun overraskende dukker opp på Nil-båten Karnak, blir hun sittende og snakke med Simon mens Linnet går til sengs. Den berusede Jackie begynner etter hvert å krangle med Simon, og det ender med at hun skyter ham i leggen. Mannskapet gir henne noe beroligende og legger henne i lugaren.

Neste morgen våkner passasjerene opp til et sjokk – Linnet er død, skutt i hodet med Jackies pistol. Hvem er den skyldige? Til alt hell er en viss herre ved navn Hercule Poirot en av passasjerene.

Mange mistenkte
Det viser seg raskt at forbausende mange av de andre passasjerene har motiv. Andrew Pennington er Linnets onkel, mistenkt for å svindle til seg penger fra hennes eiendommer. Salome Otterbourne og datteren Rosalie er innblandet i en rettssak mot Linnet. Linnets kammertjener Louise er forsmådd fordi Linnet ikke ville gi henne medgift. Dr. Ludwig Bessner hadde grunn til å frykte Linnet da en av hennes venner ble gal etter mislykket behandling på Bessners klinikk. Marxisten Jim Ferguson mener overklassepiken Linnet er en plage for samfunnet. Fru Van Schuyler var besatt av Linnets flotte smykker, mens hennes kammertjener, frøken Bowers, lenge har hatet Linnet siden hennes far ruinerte familien hennes.

Heldigvis får Hercule Poirot god hjelp av sin gamle venn, Colonel Race. Sammen finner de den skyldige.


Innkjøpt dramaserie fra Granada Television.
Produksjonsår: 2004
Originaltittel: Poirot: Death on the Nile
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 98 41 (92 01 55 79)

I de viktigste rollene:
David Suchet (Hercule Poirot), James Fox (Colonel Race), Emma Griffiths Malin (Jacqueline de Bellefort), Emily Blunt (Linnet Doyle), J.J. Field (Simon Doyle), Jady Parfitt (Miss Van Schuyler), Frances de la Tour (Salome Otterbourne), Alastair Mackenzie (Mr Ferguson).