Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 10. februar 2006 kl 21.00 Solens mat

Mat-reise til alpenes urfolk

Bo Hagström besøker brigaskerne, et fåtallig folkeslag i Alpene. (Foto: SVT)
Bo Hagström besøker brigaskerne, et fåtallig folkeslag i Alpene. (Foto: SVT)
Mat-turisten Bo Hagström tar oss med til Tera Brigasca, et lite område av Alpene. Her bor brigaskerne. De teller ca. 3000 individer, og i området gresser minst like mange sauer.

Bo Hagström finner dem – både folk og får – på begge sider av den fransk-italienske grensen. Under middelalderen var brigaskerne selvstyrte, og de var kjent for sin sangkunst. På 1930-tallet reiste Evert Taube dit for å lære av trubadurene i Tera Brigasca. Andre som fortsetter å komme hit, er oste-elskerne som strømmer til de små brigaskiske landsbyene for å få tak i den lokale gjetosten, pecorino brigasco.

Til Realdo
På tusen meters høyde ligger landsbyen Realdo. Her bor Guiliana, vaskeekte brigaskisk, og hun tilbereder fortsatt maten slik forfedrene gjorde det. Hverdagsmaten er enkel, basert på melk, bønner og mel. Men når det er fest, samles man nede ved elven og koker en gryte som dufter av Provence, dvs. hvitløk og viltvoksende krydderurter.

Mer om serien
I en ny serie av "Solens mat" med svenske Bo Hagström tar vi matveien til noen av Italias glemte og ukjente folkeslag.

Vi skal til områder av Nord-Italia der det til uminnelige tider har bodd egne folkeslag – som oksitanere, kimbrere, ladinere, brigaskere, apuanere og furlandere.

Svensk dokumentarserie i seks deler (2005)
Originaltittel: Solens mat
Produsert av: SVT/Nordvisjon/samproduksjon
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57