Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 14. desember 2005 kl 21.45 På skråplanet

Damen som gir musikalsk krisehjelp

Elly Rye er 80 år, men har bevart sitt sprudlende humør – her med klovnen som symbol (Foto: Privat)
Elly Rye er 80 år, men har bevart sitt sprudlende humør – her med klovnen som symbol (Foto: Privat)
Elly Rye, 80 år, er Heide Steen-kunstnernes ukjente slektning. Damen er kusine av Kari Diesen, Randi Heide Steen og Harald Heide Steen sr., og har på sine gamle dager funnet ut at hun vil realisere seg selv.

Det gjør Elly ved å opptre med selvskrevne viser og dikt med en barsk og frivol humor om livet og dets tilskikkelser – og spiller piano til. Iblant reiser hun rundt med sin venn Svend Hjartbo, og opptrer gjerne gratis på aldershjem. Hun opptrer ofte i et bunadlignende kostyme, og for dem som ligger og skal dø synger hun sine vovede viser, under mottoet "Det er bedre å omkomme av latter enn å kjede seg i hjel".

Frivole diktsamlinger
Hun har utgitt flere samlinger av frivole dikt. Hun er født og oppvokst i Oslo, men i 1945 dro hun til København hvor hun utdannet seg til småbarnspedagog, giftet seg og fikk fire barn i et ulykkelig ekteskap. Da hun ble skilt, fant hun ut at hun ikke ville sitte og kjede seg igjen, men gjøre noe for andre. Så Elly realiserte seg selv, og er strålende lykkelig med det. Hun er en eksentrisk og livsglad dame, som skjemter med sin egen brystkreft – som hun har overvunnet. Hun er merkelig og varm, og brenner for det hun gjør.

- Slå av høreapparatene
Elly Rye opptrer gratis og som oftest på alders- og sykehjem, men også for yngre årsklasser. Hun sier selv at hvis tilhørerne mener at hennes repertoar blir for "vovet", får de heller slå av høreapparatene.

Sin venn og akkompagnatør Sven Hjartbo (73) traff hun gjennom en kontaktannonse i Politiken. De to sprudler av liv og humør, og avslutter alltid sine opptredener med å synge første vers av "Ja, vi elsker".

Om serien
Egil Teige er i gang med serie nummer fem om mennesker som setter farge på samfunnet vårt. – Det er folk som har nok penger til å gjøre hva de vil med livet sitt – og de er ikke opptatt av materielle ting, sier programskaper Egil Teige.

Den mest "normale" i serien er nok ordføreren i Bergen, Herman Friele, men han er ganske uvanlig til ordfører å være. Andre originaler er Elly Rye, damen som gir musikalsk krisehjelp med vovede sanger og dikt og Siss Siljan, damenes svar på Sputnik. I det første programmet møtte vi kunstneren og sangartisten, en original sådan, Oddvar Torsheim.

Egenprodusert dokumentar fra Faktaavdelingen, Program Oslo
Programansvarlig: Egil Teige,tlf: 23 04 96 75 / 90 65 88 47
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78