Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 24. juli 2002 kl 20.00 Store forventninger

Dramatisk avslutning

Handlingen tilspisser seg i siste del av Charles Dickens’ dramatiske historie om ambisiøse og kjærlighetssyke Pip.

Pip besøker Miss Havisham i Satis House, og vil konfrontere henne med hvordan hun har oppdratt sin adoptivdatter Estella til å bli så kald og hensynsløs. Han blir helt knust når han finner ut at Estella har giftet seg med Bentley Drummle (James Hillier).

Miss Havisham blir til slutt klar over hva hun har gjort mot Estella og Pip, og hun blir overveldet av skyldfølelse og skam. Hun trygler Pip om å tilgi henne, og mens hun gjør det, setter hun ved et uhell fyr på seg selv. Utfallet blir tragisk.

Pip blir også deprimert av Magwitch’s grusomme skjebne og får alkoholproblemer. Etter en ordentlig nedtur tar han seg sammen og besøker landsbyen der han vokste opp. Han har utviklet seg som menneske og får et spesielt gjensyn med Estella, som også har vært igjennom mye vanskelig. Nå kan de møtes, om ikke som elskere, så i hvert fall som likeverdige.

Om serien
Charles Dickens’ roman ”Store forventninger” handler om konflikt og kjærlighet. Den utforsker kompliserte sider av menneskesinnet - skam, lidenskap, penger og kapitalisme - i en verden hvor brutalitet og viktoriansk eleganse møter hverandre. BBC har laget fjernsynsserie av den mørke, erotiske og usentimentale historien.

Store forventninger er en kjærlighetshistorie, men kanskje mest av alt en historie om selv-fornektelse. Vi følger den unge foreldreløse gutten Pip (Ioan Gruffudd) i hans drømmer om å bli en ”gentleman”.

Pip vokser opp i en liten landsby og har høye forhåpninger om hva han kan oppnå i livet. Etter å ha møtt den rike og manipulerende Miss Havisham (Charlotte Rampling) kommer han i kontakt med hennes unge adoptivdatter, den vakre men hjerteløse Estella (Justine Waddel). Pip forelsker seg hodestups og ønsker mer enn noe annet å oppnå en høyere sosial status for å komme nærmere henne. Ganske uventet viser det seg at han får muligheten til dette.

En mystisk velgjører hjelper Pip til å nå målet sitt og snart er han både høyt ansett og populær. Men han får seg et sjokk når han avslører velgjørerens identitet. Han lærer seg at verdien av vennskap og lojalitet betyr noe helt annet enn materiell velstand.

Britisk fjernsynsserie fra BBC i fire deler

Original tittel: Great Expectations
Regi: Julian Jarrold
I rollene: Ioan Gruffudd, Charlotte Rampling, Clive Russell, Justine Waddell og Bernard Hill
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697