Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 6. august 2009 kl 22.15 Dokusommer: Når kildene får betalt

Skitten journalistikk

Betalingsjournalistikk har vært et skjellsord i norsk medievirkelighet. I denne filmen møter vi mennesker som i en dramatisk livssituasjon har opplevd at pressen har kjøpt historiene deres for penger.

Norske medier betaler årlig ut store pengebeløp for å tilegne seg eksklusiv informasjon – betalingsjournalistikk er vanligere enn mange liker å tro. Den kontroversielle dokumentaren "Når kildene får betalt avslører at enkelte redaksjoner også er villige til å betale for intervjuer på nyhetsplass.

Sekssifrede beløp
Vi hører den sterke historien om Ole Christian Bach som var på rømmen fra norsk politi, men som også ble jaget av mediene. Mediene gjorde det de kunne for å få eksklusive historier om ham, og til syvende sist var det media som finansierte hans liv på rømmen.

Susan Namuddu ble gravid med John Carew, og farskapssaken ble en offentlig skittentøysvask i media, betalt og sponset av norsk rikspresse og tabloide ukeblader. Hun ble honorert med opp til sekssifrede beløp for å stille opp med sine historier og bilder av seg og sønnen.

Forfulgt
Vi hører også Eva Sannum fortelle sin historie fra tiden hun var kjæreste med prins Felipe. Hun følte seg forfulgt av pressen, det var paparazzifotografer rundt hvert hjørne.
Filmen viser hvordan media forsøkte å oppsøke miljøet og nettverket rundt henne for å skaffe informasjon, enten ved å tilby penger eller ved å forsøke å presse familien til å snakke. Sannum forteller hvordan hennes mor ble oppsøkt av Se&Hør som fortalte usanne historier om Eva til henne slik at hun mot betaling skulle føle seg presset til å bekrefte mildere versjoner av sannheten.

Oppstyr i media
Filmen er vist tidligere, og dokumentaren skapte mange overskrifter i media da den ble sendt første gang. Det kom blant annet fram at en TV2-reporter betalte 50.000 kr av egen lomme for å få et intervju med Ole Christian Bach, og at Jon Carew truet med å boikotte NRK hvis filmen ble vist.

Norsk dokumentar (2007)
Produsert av Novemberfilm as for NRK
Regi: Arve Bartnes og Per Meland
Prosjektleder NRK: Vibeke Haug
Kommentator: Kjetil Johnsen
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 911 64 716/ 23 04 40 79
Publikum bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900