Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 18. juni 2008 kl 20.10 Planeten vår: Slettelandskap

Verdens enorme sletter

Vi blir med løver på jakt på den afrikanske savannen. Foto: BBC Planet Earth/Ben Osborne)
Vi blir med løver på jakt på den afrikanske savannen. Foto: BBC Planet Earth/Ben Osborne)
Som uendelige hav dekker de gresskledde slettene over en fjerdedel av jordas landområder. I kveld skal vi reise til den afrikanske savannen, Asias stepper, den arktiske tundraen og den nordamerikanske prærien.

Sentralt står gresset, som sørger for både næring og ly til et utrolig antall dyrearter.

Sjeldne opptak
På den afrikanske savannen møter vi blodnebbveveren, som kan ferdes i flokker bestående av flere millioner fugler. Også gnuer ferdes i store flokker, og vi følger dem på vandring etter nytt gress øst i Afrika. Mest sjeldent er likevel opptakene vi får se i kveld av den sky mongolske gasellen. Det tok kamerateamet tre år med filming før de endelig fikk bilder av denne sjeldne rasen. Man antar at over to millioner mongolske gaseller lever bortgjemt på steppene i Asia, men bare en håndfull mennesker har sett den årlige vandringen deres.

Løver på jakt
I tillegg skal vi 6 000 meter over havet til det tibetanske platået, til sletteområdene nord i India, og til Botswana. Kamerateamet har fulgt en flokk på tretti løver gjennom seks uker, mens desperasjon og sult driver dem til å angripe elefanter rundt noen av de få vannhullene som ikke har tørket inn.

Om serien
Den første sesongen av "Planeten vår" besto av fem episoder, og ble sendt på NRK høsten 2006. Nå er praktserien tilbake med seks nye episoder.

BBC kjenner nærmest ingen begrensninger når de skal lage naturprogrammer. Og godt er det. Resultatet er nemlig produksjoner som nærmest renner over av fantastiske bilder, morsomme og kuriøse fakta og opplysninger, eksklusive og unike opptak av de mest sky skapninger på de minst tilgjengelige steder.

Denne gang er ambisjonene større enn noen sinne. Vi skal kort og godt lære vår egen planet å kjenne. Fem års filming på over 200 forskjellige steder over hele kloden er kuttet ned til fem programmer, hvert med sitte begrensede tema. Hele serien er filmet i HD-tv, noe som gir sylskarpe bilder. Over 2000 dager i felt er belønnet med unike opptak:

Vi er vitne til isbjørnmoren som kommer ut fra vinterdvale med to unger. Vi ser når en hvithai angriper en intetanende sel. Vi blir med inn i gigantiske grottesystemer og beundrer en million reinsdyr mens de tar seg over den arktiske tundraen. Jordklodens fantastiske mangfold blir grundig dokumentert og forklart.

Programmet er sendt tidligere

Innkjøpt naturserie fra BBC Worldwide (2006)
Originaltittel: Planet Earth (Series 2)
Produsent: Alastair Fothergill
Norske kommentarer: Frode Stang
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no