Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 25. oktober 1999 kl 20.10 Menneskekroppen: Hjernekraft

Menneskekroppen: Hjernekraft (ttv)


NRK1 mandag 25. oktober kl 20.10
Menneskekroppen: (5:8) Hjernekraft

Unikt bilde av hjernecelle

For første gang i historien har et fjernsynskamera filmet en enkelt hjernecelle som er forstørret 10.000 ganger i det den tenner en elektrisk impuls eller tanke. Det skjer i det femte programmet om den fascinerende reisen inn i menneskekroppen.
Tema i kveld er \"hjernen og hjernekraft\", og i programmet slår forskerne fast at det er hjernen som har gjort menneskene til den mektigste dyrearten på vår klode.
Visste du at sjimpansene har en hjerne som har samme kraft som motoren på en Fiat 500, mens menneskehjernen har en kraft som er tre ganger større? Altså mer lik en sportsbil. Hjernen, som er bygget opp av 100 billioner hjerneceller eller nerver, forbruker en femtedel av all maten vi konsumerer. Når en hjernecelle tennes, er farten på den elektriske impulsen 400 kilometer i timen.

Styrer vårt voksenliv
Hjernen er den mest utilgjengelige og den mest mysteriøse delen av kroppen vår. Likevel er det den som styrer vårt voksenliv. Når vi er blitt voksne, kan vi for første gang begynne å leve livet, ikke bare forberede oss på det.
Utviklingen av hjernen har nådd lengst hos mennesket. Men vitenskapelig sett er hjernen den mest kompliserte tingen i universet. Siden 50årene er det gjort store fremskritt i kunnskapen om hjernens oppbygning og funksjon, særlig ved bruk av nye røntgenmetoder. Ved hjelp av en skanner kan vi se inn i professor Winstons hjerne, og oppleve hvilke deler som blir stimulert når han lytter til musikk. Hver del blir aktivert av en melodi, rytme og stigende tone.
I et fornøyelig innslag får vi også se hvilken effekt alkohol har på Winstons hjerne og hvordan bevisstheten gjør hjernen til mer enn en samling \"små, grå\"...

NRK1 mandag kl 20.10

Bilde (Via Scanpix/Internett)
Hjernen og ryggmargen.
Termisk bilde av en manns hode, som viser at hodet er varmere enn resten av kroppen.

Dokumentarserie i åtte deler fra BBC
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123
Pressekontakt i Fakta innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364