Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 11. oktober 2006 kl 17.25 Grenseløs kjærlighet: Hjemme

Grenser faller, kjærlighet består

Norsk-pakistanske Shahzad Abid og norske Linda Thorsen er første norske par ut i serien
Norsk-pakistanske Shahzad Abid og norske Linda Thorsen er første norske par ut i serien "Grenseløs kjærlighet". (Foto: Privat)
- "Grenseløs kjærlighet" er en feelgood-serie med masse varme og humør, utbryter Kjetil Saugestad, norsk krumtapp i ny samnordisk tv-serie om kjærlighet mellom nordboer og innvandrere.

- Shakespeare hadde rett, mener Kjetil Saugestad i Østlandssendingen. Og vi tror Saugestad, for dokumentarserien "Grenseløs kjærlighet" viser at kjærligheten utholder alt, er urokkelig og overskrider alle grenser.

Statistikken viser også at dette siste blir mer og mer vanlig. Nå blir hvert femte ekteskap i Norge inngått mellom personer med ulik nasjonalitet.

- I hvert program møter vi tre forskjellige par. Serien er en samproduksjon med våre nordiske søsterselskap, og sammen med DR, SVT, YLE og FST presenterer vi i alt 21 par. For hvert av dem gjelder at den ene part er opprinnelig nordboer, mens den andre har innvandrerbakgrunn. I fire av programmene møter vi par fra Norge, forteller Saugestad.

Fra Frogner til Dubai
- Jeg er familiens sorte får, sier Shahzad Abid som kommer fra en norskpakistansk familie.

Shahzad regner seg som heldig. Han har kunnet gifte seg med norske Linda uten altfor store gnisninger med sin egen familie: - Mine foreldre hadde for eksempel aldri akseptert at mine søstre hadde gjort som jeg og giftet seg med en ikke-pakistaner, forklarer han.

Shahzad Abid og Linda Thorsen holder til på Frogner i Oslo, og vi møter dem mens de pakker for å flytte til Dubai. Der skal Shahzad arbeide i en av finske Nokias utenlandsbedrifter.

- Og i Dubai er vel folk slik som oss. Ulike kulturer som lever side om side, håper Linda.

Brudd med tradisjoner
De to regner seg som individualister med internasjonal legning. Shahzad brøt med mange viktige tradisjoner da han som eldste sønn i familien valgte å flytte sammen med Linda uten at de var gift. Det gikk fire år før Shahzad og Linda fant ut at det var på tide med bryllup.

Etter bryllupet ble Linda et fullverdig offisielt familiemedlem og invitert i alle sammenhenger: – Før vi giftet oss, var jeg en slags ikke-person utenfor Sahzads nære familie, sier Linda.

Og nå flytter de altså til Dubai. Der regner Shahzad og Linda med å finne andre moderne og internasjonale mennesker som er like lite opptatt av hudfarge og etnisk bakgrunn som dem selv.

I første program i serien møter vi også Daniela fra Bulgaria og danske Karl Emil, dessuten iranske Ali og svenske Anneli.

Kjærligheten forandrer alt
Temaene som kommer opp i løpet serien, er velkjente, men får her en spesiell vri.

Det handler om lovens bokstav. Om samliv. Om det mannlige-kvinnelige-menneskelige. Familie og barn. Slekt og venner.

Men det handler også om unik kjærlighet. For vår tids grenseløse kjærlighetsmøter er med å forandre de norske, svenske, danske og finske samfunnene.

Nordisk dokumentarserie (2005)
Prosjektleder og regi, NRK: Kjetil Saugestad
Produsert av: Utbildningsradioen (UR), i samproduksjon med NRK, DR, YLE og FST
Kontakt i NRK Østlandssendingen: Kjetil Saugestad, tlf 90 93 34 92
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
Tidligere sendt 01.11.05