Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 9. mai 2000 kl 19.30 ... og i Tornedalen skinner sola

... og i Tornedalen skinner sola (t)

NRK2 tirsdag 9. mai kl 19.30
...og i Tornedalen skinner sola (2:3)

Vender tilbake

En av de unge som har vendt tilbake til Tornedalen, er Bengt Aili. - Jeg ville aldri trives i Sør-Sverige. Faktum er at jeg følte meg mer hjemme i Zimbabwe enn i Linköping, sier Aili, som blir portrettert i det andre av tre programmer om Tornedalen - grenselandet mellom Sverige og Finland.

Vi møter også Bror Alstermo, ildsjelen bak amatørteateret i Tornedalen. Han har vært med på å bygge opp teateret til en uunnværlig del av kulturtilbudet i dalen. Gjennom humor og alvor fra scenen kommer den spesielle identiteten, språket og historiene til uttrykk. Det blir glimt fra fjorårets suksessforestilling \"Den lyckliga laxen\".

I serien \"Møte med forfattere\" får vi i kveld møte barnebokforfatteren Mona Mörtlund.

I august i fjor innviet kong Carl Gustav en ny flyplass i Pajala. Det var et symbol på den framtid som skal gi Pajala ny identitet - fra skogindustrien rett inn i dataverden.

Om serien
Finnes det noen framtid i grenselandet mellom Sverige og Finland? Ja, svarer ungdommene. Riktignok tenker flere på å flytte sørover, men drømmen er å vende tilbake og la egne barn vokse opp i Tornedalen - stedet i Sverige som nevnes sist i værmeldingen. En svensk dokumentarserie i tre deler forteller om livet, kulturen, tankene og de muntre historiene i denne historiske dalen som har gitt innbyggerne identitet og tilhørighet.

Programleder Hasse Alatalo dukker opp på ulike steder i Tornedalen i løpet av den fargerike serien med historier, trekkspill og sang.

NRK2 tirsdag kl 19.30

Svensk dokumentarserie i tre deler fra SVT2
Programleder: Hasse Alatalo
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123