Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. desember 2000 kl 15.25 Bibelen: Jeremia

Bibelen: Jeremia (t)


NRK1 2. juledag tirsdag 26. desember kl 15.30
Bibelen (2:2) Jeremias

Profeten Jeremias

Jeremias var sønn av Hilkias, en av prestene i Anatot i Benjamins land. Som barn drømte han at en engel snakket til ham. Engelen sa at Jeremias var profet og en av Guds utvalgte allerede da han lå i mors liv.
Jeremias blir prest som sin far og drar ganske ung til Jerusalem med vennen Efraim for å holde sin første tale i Tempelet. Nebukadnesar er nå konge i Babylon og har fått enorm makt etter å ha slått ut den egyptiske hær.
Den unge presten har allerede møtt sin utkårede, Judith og har planer om å gifte seg med henne. Men han får tilfeldigvis vite at det er annen mann som vil ha Judith, og som prøver å inngå en byttehandel med Judiths far, Eliakim. Eliakim protesterer og hører på Jeremias\' råd om å sende bort Judith for å beskytte henne.
På sin vandring rundt i Jerusalems gater går det opp for Jeremias hvilket moralsk forfall byen er i. Han ser bare grådige kjøpmenn, kriminelle, prostituerte, tyver, kranglefanter, voldelige mennesker og fattigdom. Samme natt får han en visjon fra Gud om å tale til menneskene. Neste dag holder han en tordentale i Tempelet, noe som får de eldre prestene og kongen til å miste munn og mæle. Hvordan kan en så ung prest tale med så stor visdom? Men Jeremias har ikke gjort dette ustraffet. Samme kveld blir han angrepet av menn som skal ha seg frabedt slik opprørskhet.
NRK1 tirsdag kl 15.30

Internasjonal, engelskspråklig fjernsynsfilm fra 1999
Basert på fortellinger fra Bibelen
Originaltittel: The Bible
I rollene: Patrick Dempsey (Jeremias), Oliver Reed (general Shapan), Klaus Maria Brandauer (Nebukadnesar), Leonor Varela (Judith), Michael Cronin (Hilkiah)
Regi: Harry Winer
Pressekontakt: Anne Bekkevold, tlf. 23 04 89 56, (anne.bekkevold@nrk.no)

Bilder
1.Judith (Leonor Varela) og Jeremias (Patrick Dempsey).
2.Patrick Dempsey spiller profeten Jeremias i Bibelen.