Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 22. april 2005 kl 23.15 Spionene fra Cambridge

Agenter under press

Donald Maclean har kjærlighetssorg etter at hustruen reiste hjem til USA. I tillegg står han i fare for å bli avslørt av en sovjetisk avhopper. (Foto: Joss Barratt, BBC)
Donald Maclean har kjærlighetssorg etter at hustruen reiste hjem til USA. I tillegg står han i fare for å bli avslørt av en sovjetisk avhopper. (Foto: Joss Barratt, BBC)
De fire Cambridge-spionene jubler når Tyskland invaderer Sovjetunionen i juni 1941. De har hatt store moralske kvaler over å arbeide for et regime som tilsynelatende er nazistenes allierte. Men lettelsen varer ikke lenge.

Kim Philby er under hardt press fordi en amerikansk agent følger hans minste bevegelse. Donald Maclean har hjertesorg etter at hustruen Melinda forlot ham, og han innrømmer til slutt for en sjokkert Anthony Blunt at Melinda kjenner til hemmeligheten deres.

Blunt har fått nok og varsler sin nye føringsoffiser om at han vil slutte som spion. Men så enkelt er det ikke. Til slutt greier han å forhandle seg fram til en løsning som letter presset for en stund.

Så truer den helt store katastrofen: En tidligere sovjetisk agent, Walter Krivitsky, gir til kjenne at han ønsker å hoppe av til Vesten. Han kan tilby informasjon om en muldvarp i den britiske etterretningstjenesten. Det blir snart klart at det er Maclean det dreier seg om. Krivitsky må stoppes for enhver pris…

Om serien
BBC-serien "Spionene fra Cambridge" er en påkostet dramatisering om fire av historiens mest beryktede dobbeltagenter: Guy Burgess (Tom Hollander), Anthony Blunt (Samuel West), Kim Philby (Toby Stephens) og Donald Maclean (Rupert Penry-Jones).

De var intelligente og idealistiske unge menn som møttes i 1934 på universitetet i Cambridge. Alle fire tilhørte den britiske overklassen, men forentes i troen på at kommunismen var den eneste veien å gå i kampen mot fascismen. Snart var de alle tilknyttet kommunistpartiet og den sovjetiske etterretningstjenesten.

I fem episoder følger vi kvartetten gjennom 20 års spionvirksomhet. De var bundet til hverandre gjennom sine idealer og hemmeligheter, og de visste mer om hverandre enn deres ektefeller og elskere noensinne gjorde. Dessuten var de uløselig knyttet til hverandre gjennom vissheten om at dersom én falt, ville de alle være fortapt.

Britisk dramaserie (2003)
Originaltittel: Cambridge Spies
Produsert av BBC i samarbeid med Perpetual Motion Pictures
Manus: Peter Moffat
Regi: Tim Fywell
I hovedrollene: Toby Stephens, Tom Hollander, Rupert Penry-Jones og Samuel West
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99

LENKER
  • Hjemmeside