Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 23. august 1999 kl 22.10 Dokumentar: Bak det røde korset: Krigens lover

Dokumentar: Bak det røde korset: Krigens


NRK1 mandag 23. august kl 22.10
Dokumentar: Bak det røde korset (3:3) Krigens lover

Teori og praksis i Røde Kors

Det tredje programmet i serien om Det internasjonale Røde Kors tar for seg organisasjonens historie, verdisyn og praksis. BBCs John Simpson følger nye Røde Kors-rekrutter i Sri Lanka
og Tsjetsjenia.

En gang var emblemet til Røde Kors respektert over hele verden. Men den beskyttelsen som det røde korset på hvit bunn tidligere representerte, er ikke lenger så absolutt. I desember 1996 ble seks Røde Kors-medarbeidere myrdet i sine senger i Tsjetsjenia. Det var en grusom påminnelse om at organisasjonen også er blitt mer sårbar. Forklaringen kan være misforståelser knyttet til det arbeidet Røde Kors utfører, eller at noen slår til mot organisasjonen for derigjennom å ramme det internasjonale samfunn.

Da Røde Kors ble stiftet, håpet grunnleggeren at organisasjonen kunne begrense datidens brutale krigshandlinger. Men i dag opererer organisasjonen i en mye mer komplisert verden hvor skillet mellom hva som er akseptabelt, og hva som ikke er det, er utvisket. Dessuten er ikke volden lenger begrenset til slagmarken.

I programmet følger vi BBCs John Simpson til Sri Lanka, Israel og Tsjetsjenia. Vi får også møte nye Røde Kors-medarbeidere som må være forberedt på å takle svært vanskelige situasjoner. De har uten tvil noen av verdens farligste jobber.

Om serien
For første gang har Det Internasjonale Røde Kors åpnet sine dører, og sine arkiver i Gen?ve for offentligheten. John Simpson, utenriksredaktør i BBC, har undersøkt arbeidsmetodene og historien til denne verdensomspennende organisasjonen.

Røde Kors er den best kjente, men også den mest lukkede av verdens hjelpeorganisasjoner. Dens livsviktige arbeid, som ofte må foregå i det skjulte, har vært med på å lindre menneskelige lidelser i krig over en periode på 133 år.

Som første tv-selskap har BBC fått anledning til filme organisasjonens pågående arbeid på noen av de farligste stedene i verden. Røde Kors har også gitt BBC adgang til å bruke deres unike film- og stoffarkiv i tv-serien. Serien gir oss innsikt i Røde Kors\' historie - organisasjonen som oppstod som en manns reaksjon på krigens brutalitet - og dens utvikling fram til den viktige internasjonale aktør den er i dag.

NRK1 mandag kl 22.10

Bilde (via Scanpix/Internett)
Det internasjonale Røde Kors\' stasjon i Rwanda. (Foto: BBC)

Dokumentarserie fra BBC (1998)
Originaltittel: Crossing the Lines: War Rules
Reporter: John Simpson

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41