Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 29. oktober 2007 kl 22.25 Store studio

Ganske enkelt visjonærer

I kveldens Store Studio skal vi møte Anton Corbijn – en av verdens mest kjente rockefotografer, skuespilleren Anders T. Andersen som så Berlinerpoplenes filmpotensiale, og Øyvind Kvalsnes som sammen med keeperlegende Erik Thorstvedt bringer på det rene at keeperne er fotballbanens filosofer.

Anton Corbijn er mest kjent for sitt årelange samarbeid med U2 og har også jobbet med foto og musikkvideoer for artister som Depeche Mode, Tom Waits, Metallica og Nirvana.

En genial rockeportrettør
Denne uken er det premiere på filmen CONTROL, som er Corbijns spillefilmdebut. Den handler om Ian Curtis, en av rockehistoriens mest tragiske, fascinerende og utilgjengelige personligheter. Curtis var frontfigur i det innflytelsesrike postpønkbandet Joy Division og døde 23 år gammel. Corbijn forteller at Joy Division i sin tid var grunnen til at han flyttet fra Nederland til England. Tekstene til Curtis representerte et brudd med pønken ved at man ikke lenger skrek et selvsikkert "Fuck You" – men et desperat "I`m Fucked!"

En lykkelig regissør
Anders T. Andersen er skuespiller. I 2004 var han hyret inn til å lese inn Anne B Ragdes Berlinerpoplene på lydbok. Underveis i arbeidet slo det ham at denne fortellingen kunne egne seg som film. 3 år senere kan Anders fryde seg over at ideen hans er blitt et lykketreff: nesten en million nordmenn benker seg på mandagskvelden for å se hans filmatiske versjon av Ragdes historie.
I kveldens program forteller Anders om hvordan han måtte kjempe for å få lov til å beholde prosjektet sitt da interessen for Ragde tok av, og om en fatal dag på settet da samspillet mellom menneske og gris ble satt på prøve…

En tankefull målmann
Øyvind Kvalnes har skrevet en bortimot ellevill bok med noe så sjeldent som helt nye perspektiver på fotball. Den heter "Målvaktfilosofi." Med seg på laget har han keeperlegende Erik Thorstvedt som leverer følgende brannfakkel i bokens forord: "Det er på høy tid å erkjenne at vi målvakter er noe langt mer enn hanskekledde folk som kaster seg etter en ball. Innerst inne er vi tenkere - dype og innsiktsfulle tenkere." I Store Studio skal Kvalnes og Thorstvedt belegge sin hypotese om at målmenne er fotballbanens filosofer. En og annen legendarisk redning eller keepertabbe fra arkivet skal vi nok også unne oss.

Og Norges nye rockehåp, Ida Maria, spiller live.

Om Store studio
Store studio er NRKs mandagstalkshow. Programleder Anne Lindmo byr på aktuelle gjester, reportasjer og live musikk.


Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Anne Lindmo
Prosjektleder: Haagen Guttu
Kontaktperson: Helle Vaagland, vaktsjef, Store Studio
Tel. direkte: 23 04 70 00 Mobil: 41 31 84 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no