Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 21. oktober 2002 kl 19.30 Puls

Alvorlige ettervirkninger av mobbing

Anbjørg Sætre Håtun og Kjell Herning er ute på oppdrag for
Anbjørg Sætre Håtun og Kjell Herning er ute på oppdrag for "Puls" – mot mobbing. (NRK-foto: Ole Kaland)
Tidligere var han dramalærer, musiker og teaterinstruktør, i dag er han uføretrygdet. I kveldens ”Puls” møter vi en ressurssterk mann, som fikk yrkeslivet ødelagt etter å ha blitt mobbet på arbeidsplassen. –Jeg ble parkert som 45-åring, sier han selv.

For ham har ettervirkningene av mobbingen blitt svært alvorlige. Depresjon, kvalme, sosial angst, selvmordstanker og søvnproblemer er noen av problemene han har slitt med i etterkant av mobbingen fra kollegene.

Konflikten begynte med en profesjonell uenighet på arbeidsplassen, som utartet seg til utfrysning og et delt arbeidsmiljø. Til slutt ble det uutholdelig. Han sluttet, og forsøkte å legge mobbingen bak seg – men det gikk rett og slett ikke. Arbeidslysten og pågangsmotet var borte. Selv ble han overrasket over at han ble så syk av mobbingen.

Forsker og psykolog Ståle Einarsen er ekspert på ettervirkninger av mobbing på arbeidsplassen. Han kan fortelle at halvparten av mobbeofrene sliter med ettervirkninger som er like alvorlige som traumer etter krig eller voldshandlinger. Likevel oppfattes ikke ettervirkninger av mobbing som noe stort problem i helsevesenet.

Egenprodusert helsemagasin
Programleder: Anbjørg Sætre Håtun
Prosjektleder: Marie Sjo
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96