Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 26. januar 2010 kl 23.55 Da pengane erobra verda

Risky business

Niall Ferguson ved et av dikene der flommen som fulgte orkanen Katrina feide inn over New Orleans i august 2005. Hvordan håndterer forsikringsbransjen slike katatrofer? (Foto: Dewald Aukema, Chimerika Media)
Niall Ferguson ved et av dikene der flommen som fulgte orkanen Katrina feide inn over New Orleans i august 2005. Hvordan håndterer forsikringsbransjen slike katatrofer? (Foto: Dewald Aukema, Chimerika Media)
Livet er en risikabel affære. Det er derfor folk forsikrer seg selv og verdiene sine. Men når det skjer en uventet katastrofe, må staten på banen. Hvorfor kan ikke markedet tilby en betryggende forsikring i slike tilfeller?

Professor Niall Ferguson reiser til New Orleans, som ble hardt rammet av orkanen Katrina i 2005. Her ser han nærmere på hvordan forsikringsbransjen håndterte de enorme ødeleggelsene som den tropiske stormen forårsaket.

Fergusons leting etter svar tar ham tilbake til opprinnelsen til det moderne forsikringssystemet tidlig på 1800-tallet. Han ser også på velferdsstatens framvekst i etterkrigstidens Japan. I Chile tar han for seg omveltningene som har skjedd i landet siden 70-tallet.

Om serien
Er du en av dem som føler at den pågående finanskrisen er litt av et mysterium? Da bør du få med deg den britiske serien "Da pengane erobra verda". Den viser at situasjonen vi er i nå, slett ikke er unik.

Niall Ferguson, Harvard-professor i historie og økonomi, tar for seg grunnsteinene i verdensøkonomien og setter finanskrisen i en forståelig sammenheng. Han går tilbake til 1300-tallet og viser at pengenes historie alltid har handlet om oppgang som er blitt avbrutt av total kollaps og nedgangstider.

Hver av de seks episodene tar for seg en slik krise, der boblen har sprukket etter en økonomisk framgangsperiode og verden har tatt en ny retning.

Sendt tidligere.

Britisk dokumentarserie i 6 deler
Originaltittel: The Ascent of Money
Produksjon: Channel 4 (2008)
Programleder: Niall Ferguson
Pressekontakt: presse@nrk.no, tlf. 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900
Les mer: The Ascent of Money


LENKER
  • The Ascent of Money