Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 25. juli 1999 kl 19.00 Gudene vet ...

Gudene vet ... (ttv)


NRK1 søndag 25. juli kl 19.00
Gudene vet...(2:6)

Religiøs toleranse - er det mulig?

- Jeg kan ikke tolerere intoleranse, men en religion må ha en indre kjerne fanatikere for å overleve som religion. Dette hevder Berthold Grünfeld, som er med i kveldens utgave av det flerreligiøse samtaleprogrammet \"Gudene vet...\"
Kveldens tema er religiøs toleranse, og spørsmålene står i kø: Går det an å være religiøs og tolerant samtidig? Egentlig? Må man svikte sin egen religion for å oppfylle det høyeste av alle bud i vår tid, kravet om å være tolerant? Hva med forholdet mellom majoritet og minoritet? Hvordan kan man vise toleranse i praksis? Hva med forholdet mellom toleranse og sannhet?

Kan gjesten svare?
Programleder Tomm Kristiansen har samlet vettuge gjester ved sitt bord. Som utfordrer har han invitert idéhistoriker og forlagsredaktør Håkon Harket. Harket fremholder toleransekravet som et moderne fenomen.
I panelet sitter menn med meninger og erfaringer. Vi møter Erling J. Pettersen, kirkerådesdirektør og eks-misjonær. Han er en av hovedarkitektene bak grunnskolens nye kristendomsfag, det mye omdebatterte KRL-faget. Og denne varme poteten kan man ikke komme forbi i et program om religiøs toleranse.
Muslimen Mohammad Bouras synes kravet om religiøs toleranse kan være vanskelig og forholde seg til, og jøden Berthold Grünfeld sier at Norge religiøst sett er blitt mer tolerant - og at intoleranse kan være nødvendig. Sammen fører de en viktig samtale, som bør føres videre rundt omkring.

Om serien
I seks programmer møter vi representanter for de store verdensreligioner på NRK1, og troende av alle slag skal samtale om evig aktuelle spørsmål. Programleder er NRKs verdensreporter Tomm Kristiansen. Han har møtt flere av de mest eksotiske religioner i sine opprinnelige miljøer. Nå er de i Norge og gjør krav på å bli tatt på alvor.
I \"Gudene vet...\" kommer de til orde. I hvert program har Tomm Kristiansen invitert en utfordrer, som gir tre religionsforsvarere noe å tenke på.

NRK1 søndag kl 19.00

Bilde
I kveldens program møter vi:(F.v.) Mohammad Bouras, Erling J. Pettersen, Håkon Harket, Berthold Grünfeld og programleder Tomm Kristiansen. (NRK-foto: Ole Kaland)

Egenprodusert religiøst
Ved: Bjørg Honerud og Kristin Norseth
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53