Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 4. august 2006 kl 19.30 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Hjem til Flatøy


Oddbjørn Selnes (55) er barsk og tøff. Samtidig er han myk og full av omsorg. Etter å ha vært ute i yrkeslivet i mer enn 30 år, brøt han over tvert. Til tross for at han hadde familie, flyttet han hjem til barndomsøya. Der lever han alene, uten ruteforbindelse med omverdenen.

Han ble født på Flatøy i Bjarkøy kommune, en times tur nord for Harstad, og der vokste han opp i kummerlige kår. Foreldrene skilte lag mens Oddbjørn lå i vuggen, og det var så dårlig stelt for hun som satt igjen med tre barn at hun måtte ro rundt til øyene omkring og tigge om klær til dem. Hun måtte også ro når Oddbjørn skulle til og fra skolen, og det ble ikke få turer. Til sammen gikk han på skole på fem ulike øyer, utenom sin egen.

Som voksen fikk han seg jobb ved en institusjon for psykisk utviklingshemmede, og der, på Borkenes, etablerte han seg med hus og hjem og familie, og levde et tilsynelatende godt og harmonisk liv. Men han bar hele tiden på en uro inne i seg. Det var bare når han var hjemme på Flatøy at han falt til ro. Mer og mer innså han at det var der og ikke noe annet sted han hørte til.

Da han vokste opp, var det folk på alle de fire-fem gårdene på Flatøy. Men med årene falt en etter en fra, og til slutt var det bare en eldre, pleietrengende nabokone igjen. Hensynet til henne var en av grunnene til at Oddbjørn valgte å vende hjem igjen. – Åse har alltid stilt opp for andre, nå må jeg stille opp for henne, sa han. Og med samtykke fra samboeren og barna dro han. Det skjedde for tre år siden.

Fiskerbonde
Siden den tid har han levd som fiskerbonde slik folk der ute på øya til alle tider har gjort. Han lever ute i naturen det meste av tiden, og han finner særlig glede i å være vitne til det rikholdige fuglelivet på øya. Bare én ting gjør ham vondt – nabokona Åse ble for syk til at han kunne ha ansvaret for henne lenger, og både mot hans og hennes egen vilje ble hun sendt til nærmeste sykehjem.

Likevel mener han at han gjorde rett da han flyttet hjem igjen til Flatøy, og han får støtte fra familien. De så hvor mistilpasset han følte seg, og de ser hvor godt han har det nå.

Om serien
Dette er den fjerde serien om folk som har valgt å leve livet på høyst uvanlige steder: en fjellhylle, et skjær i havet, en villmarksgrend eller en veiløs strand. I seks programmer blir vi med Oddgeir Bruaset til nye steder "der ingen skulle tru at nokon kunne bu", men der de det like fullt bor folk, og der de trives og har det godt.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentar fra Program riks, Møre og Romsdal
Programansvarlig: Oddgeir Bruaset, tlf: 97 69 81 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78